Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem
Štěpánskou pečeni s knedlíkem většina z nás zná jako nabídku poledního menu v restauraci. Jde však o tradiční vánoční pokrm, který se podává 26. prosince na druhý svátek vánoční, kdy má svátek Štěpán, a zpravidla se toho dne setkává širší část rodiny. Připadá vám, že na sváteční oběd si nemůžete dát hovězí maso s hnědou omáčkou a knedlíkem? Ale kdeže! Štěpánská hovězí pečeně je chuťově dokonale vyvážená a zjistíte, jak vás příjemně překvapí po štědrovečerních rybích hodech.
Základem pořádné štěpánské je výběr kvalitního hovězího masa, tzv. hovězí zadní. Tato část masa patří mezi ty nejkvalitnější a nejlibovější, protože je tvořená ze svalů, které obsahují velmi málo tuku. Skvěle se tak hodí na přípravu pečení, plátků, ptáčků, ale také na dušení.
Hovězí zadní dělíme na tyto části:
- hovězí kýta, kterou dělíme na ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku
- hovězí plec, kterou dělíme na velkou, loupanou, kulatou plec a kližku
- hovězí svíčková, která se nachází pod nízkým roštěncem.
Při nákupu vybírejte kvalitní masa i další suroviny, s orientací vám může pomoci sledování log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Ingredience
Štěpánská hovězí pečeně
- 800 g hovězího zadního
- 150 g žluté cibule
- 4 vejce
- 100 g uzené slaniny
- 50 g hladké mouky
- 50 g sádla
Houskové knedlíky
- sůl, pepř
- 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 vejce
- 350 g polohrubé mouky
- 2 starší rohlíky
- sůl, cukr
Postup
- 1. Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme.
- 2. Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka.
- 3. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 min.
- 4. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.
- 5. Houskový knedlík: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
- 6. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout.
- 7. Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 min. Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 min., po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.