Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Štěpánskou pečeni s knedlíkem většina z nás zná jako nabídku poledního menu v restauraci. Jde však o tradiční vánoční pokrm, který se podává 26. prosince na druhý svátek vánoční, kdy má svátek Štěpán, a zpravidla se toho dne setkává širší část rodiny. Připadá vám, že na sváteční oběd si nemůžete dát hovězí maso s hnědou omáčkou a knedlíkem? Ale kdeže! Štěpánská hovězí pečeně je chuťově dokonale vyvážená a zjistíte, jak vás příjemně překvapí po štědrovečerních rybích hodech.

Základem pořádné štěpánské je výběr kvalitního hovězího masa, tzv. hovězí zadní. Tato část masa patří mezi ty nejkvalitnější a nejlibovější, protože je tvořená ze svalů, které obsahují velmi málo tuku. Skvěle se tak hodí na přípravu pečení, plátků, ptáčků, ale také na dušení.

Hovězí zadní dělíme na tyto části:

  • hovězí kýta, kterou dělíme na ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku
  • hovězí plec, kterou dělíme na velkou, loupanou, kulatou plec a kližku
  • hovězí svíčková, která se nachází pod nízkým roštěncem. 

Při nákupu vybírejte kvalitní masa i další suroviny, s orientací vám může pomoci sledování log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO. 

Ingredience

Štěpánská hovězí pečeně

  • 800 g hovězího zadního
  • 150 g žluté cibule
  • 4 vejce
  • 100 g uzené slaniny
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g sádla

Houskové knedlíky

  • sůl, pepř
  • 250 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 starší rohlíky
  • sůl, cukr
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme.
  • 2. Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka.
  • 3. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 min.
  • 4. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.
  • 5. Houskový knedlík: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
  • 6. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout.
  • 7. Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 min. Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 min., po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.