Studená okurková polévka
Pokud máte pocit, že polévky k létu nepatří, nezapomínejte, že tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na letní oběd jako dělané. Studené polévky jsou oblíbené v zemích s tropickými teplotami, které se v posledních letech vyskytují i u nás. Proto je na čase obohatit váš polévkový repertoár zajímavým receptem, který nejen příjemně osvěží, ale také zasytí.
Ingredience
Ingredience
- 4 salátové okurky
- 750 ml zeleninového, nebo kuřecího vývaru
- 150 g čerstvého kozího sýru
- 150 g sýru s modrou plísní
- 1 citron
- čerstvá bazalka
- sůl
- pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
25 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.
- 2. Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě.
- 3. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko.
- 4. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte!
- 5. Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte.
- 6. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.
Polévku jsme dochutili sýrem s modrou plísní od Madety, který má značku kvality Klasa.