Studená rajčatová polévka se salátovou okurkou a bazalkou
Druhá polovina léta nepřináší jen velikou úrodu rajčat, která vám na zahrádce nebo v květináči každým dnem dozrávají, ale také vysoké teploty. Ne každý snáší horké počasí dobře, a proto jsme si pro vás připravili osvěžující polévku. Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.
Tip: Zbytky rajčat nevyhazujeme. Lze je využít na přípravu domácího kečupu.
Ingredience
- 2 kg červených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 ks šalotky
- 200 g salátové okurky
- 200 g řapíkatého celeru
- 1 ks červené papriky
- 10 g listové petržele
- 20 g bazalky
- 0,1 l červeného vína
- 5 kostek ledu
- 1 citron
- špetka cukru krystal
- sůl a pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
50 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Slupku rajčat nařízneme a spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut. Rajčata vyjmeme z vroucí vody a vložíme do vody s ledem. Slupku rajčat oloupeme a vyjmeme jadřince.
- 2. Papriku pečeme v troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Upečenou papriku přendáme do misky a přikryjeme fresh fólií a necháme 15 minut odstát. Následně papriku oloupeme a vyjmeme jadřince.
- 3. Do mixéru vložíme rajčata, papriku, oloupanou salátovou okurku, oloupaný řapíkatý celer, česnek, listovou petržel, bazalku, červené víno a poté vše rozmixujeme.
- 4. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou.