Světlé škvarkové pracny
Pracny jsou druhem cukroví, které se každoročně objevuje snad na každé vánoční tabuli. Léty a generacemi prověřený recept od babiček našich babiček nejen úžasně chutná a krásně voní, ale je také snadný a rychlý, pokud tedy máme správně vymazané formičky. Chcete letos zkusit nějakou změnu, ale zároveň cítíte, že by vám tradice v podobě pečení pracen chyběla? Zkuste naši světlou škvarkovou variantu, tradici učiníte zadost a zároveň upečete „úplně nový“ recept!
TIP! Při přípravě pracen jsme použili Milovické škvařené sádlo od společnosti Fiala Milovice, s.r.o, které letos uspělo v soutěži Regionální potravina ve Středočeském kraji. Na chleba doporučujeme vepřové sádlo se škvarky z Rampuše od Petra Sokola, které si taky vysloužilo značku Regionální potravina, a to v roce 2016.
Ingredience
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 250 g škvarků
- 2 žloutky
- 150 ml mléka
- 1 kulička nového koření
- ½ lžičky mleté skořice
- cukr moučka na obalení
Postup
- 1. Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a škvarky.
- 2. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
- 3. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
- 4. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
- 5. Dejte pracny péct zhruba na 10–15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- 6. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.