Těstoviny s cuketou a šalvějí
Marika a Jirka z Kitchen story jsou „Manželé v kuchyni“. V rámci Výzvy Klasa pro nás připravili recept na těstoviny s cuketou a šalvějí. Těstoviny jsou velmi oblíbené jídlo napříč generacemi, a to nejen pro svou chuť, rychlost přípravy a nepřeberné množství využití, ale také pro velmi nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a nízkou hodnotu glykemického indexu. Pro tento recept Marika s Jirkou zvolili krátké těstoviny a ochutili je lokální sezónní zeleninou v bio kvalitě, cuketou, cibulí, česnekem a šalvějí.
TIP! V Česku se vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných těstovin. Ať už preferujete vaječné, bezvaječné nebo semolinové, rozhodně máte z čeho vybírat. Zvolit můžete Rosické bezvaječné těstoviny, Zátkovy vaječné těstoviny nebo třeba Adriana semolinové těstoviny, všechny mají označení Klasa.
Ingredience
- 500 g krátkých těstovin
- 1 bio cibule
- 100 g slaniny
- 1-2 stroužky bio česneku
- 300 ml 30% smetany
- 1 bio cuketa
- 3 snítky šalvěje
- 80 g parmezánu
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- 1. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte těstoviny a vařte, aby byly na skus.
- 2. Cibuli a česnek oloupejte a společně se slaninou nakrájejte na drobné kostičky.
- 3. Na středním plamenu rozpalte pánev s trochou olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dosklovata.
- 4. Poté přidejte slaninu, česnek a ještě asi dvě minuty restujte.
- 5. Na pánev vlijte smetanu, omáčku ochuťte solí a pepřem. Vařte pár minut, dokud se omáčka lehce nezredukuje.
- 6. Přidejte na kousky nakrájenou cuketu a šalvěj, vařte už jen chvíli, abyste cuketu nerozvařili.
- 7. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou. Servírujte s nastrouhaným parmezánem.