Topinky s červeným zelím

Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Fialovou barvu má díky antocyanu, což je zdraví prospěšná látka patřící do skupiny flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání proti rakovině a podporují činnost mozku a srdce. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol!

Ingredience

Ingredience

  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce červeného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 4 krajíce oblíbeného chleba
  • 1 kelímek tučné zakysané smetany
  • sůl
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  • 2. Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.
  • 3. Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby. Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany.
  • 4. Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.