Trhanec s malinami
Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není...Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky. Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? My jsme si oblíbili verzi s malinami, s nimiž si trhanec doslova neumíme utrhnout od pusy.
TIP! Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva a.s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia a.s. nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa.
Ingredience
Ingredience
- 500 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- 4 vejce (bílky a žloutky oddělené)
- 50 g krupicového cukru
- 135 g másla
- 250 g malin
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce tuzemáku (BOŹKOV Tuzemský)
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetka soli
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
30 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.
- 2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
- 3. Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran.
- 4. Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- 5. V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.
- 6. Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.