Třímlékový dort

Třímlékový dort sice původně nepochází z Čech, jak už vypovídá i jeho originální název Tres Leches, ale dá se skvěle připravit i z našich mléčných produktů. Šťavnatý piškot, nadýchaná šlehačka, křupavé mandličky… mňam! Vaše rodina si třímlékový dort určitě zamiluje.

Ingredience

Korpus

  • 300 g vajec (cca 6 ks)
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky

Zálivka

  • 200 ml 30% šlehačky
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 ml mléka
  • 50 ml rumu

Na ozdobení

  • 300 ml šlehačky
  • Mandle nebo skořice
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Předehřejte troubu na 160°C.
  • 2. Do mísy nasypte cukr a přidejte vejce.
  • 3. Pomalu šlehejte (asi 10 min), až se směs promění ve světle žlutou, nadýchanou pěnu.
  • 4. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku a těsto nalijte do formy s dnem vyloženým pečícím papírem. Stěny nevymazávejte, ani nevykládejte.
  • 5. Pečte dozlatova a to, že je korpus hotový, ověřte zapíchnutím špejle. Po vytažení čistá špejle značí hotový korpus.
  • 6. Formu opatrně vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • 7. Ostrým nožem korpus obkrojte a vyjměte ho z formy. Položte ho do větší nádoby a vidličkou ho na několika místech propíchněte.
  • 8. Smíchejte všechny suroviny na zálivku a přelijte celý povrch korpusu.
  • 9. Korpus uložte do lednice a nechte ho přes noc nasát zálivku.
  • 10. Druhý den vyšlehejte šlehačku a ozdobte povrch dortu. Ten posypte skořicí, nebo opraženými nasekanými mandlemi.