Třímlékový dort
Třímlékový dort sice původně nepochází z Čech, jak už vypovídá i jeho originální název Tres Leches, ale dá se skvěle připravit i z našich mléčných produktů. Šťavnatý piškot, nadýchaná šlehačka, křupavé mandličky… mňam! Vaše rodina si třímlékový dort určitě zamiluje.
Ingredience
Korpus
- 300 g vajec (cca 6 ks)
- 150 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
Zálivka
- 200 ml 30% šlehačky
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 100 ml mléka
- 50 ml rumu
Na ozdobení
- 300 ml šlehačky
- Mandle nebo skořice
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
6
Postup
- 1. Předehřejte troubu na 160°C.
- 2. Do mísy nasypte cukr a přidejte vejce.
- 3. Pomalu šlehejte (asi 10 min), až se směs promění ve světle žlutou, nadýchanou pěnu.
- 4. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku a těsto nalijte do formy s dnem vyloženým pečícím papírem. Stěny nevymazávejte, ani nevykládejte.
- 5. Pečte dozlatova a to, že je korpus hotový, ověřte zapíchnutím špejle. Po vytažení čistá špejle značí hotový korpus.
- 6. Formu opatrně vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- 7. Ostrým nožem korpus obkrojte a vyjměte ho z formy. Položte ho do větší nádoby a vidličkou ho na několika místech propíchněte.
- 8. Smíchejte všechny suroviny na zálivku a přelijte celý povrch korpusu.
- 9. Korpus uložte do lednice a nechte ho přes noc nasát zálivku.
- 10. Druhý den vyšlehejte šlehačku a ozdobte povrch dortu. Ten posypte skořicí, nebo opraženými nasekanými mandlemi.