Tvarohové nočky s jahodovou omáčkou

Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.

Ingredience

Ingredience na noky

  • Kůra z jednoho citronu
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 4 vejce

Ingredience na omáčku

  • 600 g jahod
  • 1 smetana (33%)
  • Pár lístků máty
  • Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
  • 2. Hojně si pomoučněte val a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
  • 3. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
  • 4. Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
  • 5. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a dirkovanou naběračkou je můžete vyndat.
  • 6. Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
  • 7. Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
  • 8. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.
K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.