Vánočka
Vánočka, to je pro nás jeden z hlavních gastronomických symbolů Vánoc. Každá kuchařka má svůj nejlepší recept a často se jedná o tajemství, které se dědí z generace na generaci. My se s receptem tajit nebudeme a rádi se s vámi o něj podělíme. A na co při přípravě vánočky nesmíte zapomenout? Kvalitní, pravé máslo, jeho chuť a čisté složení, to se ve vánočce nedá ničím nahradit.
Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 220 g másla
- 280 g cukru krupice
- 4 žloutky + 1 vejce na potření
- 500 ml mléka
- Špetka soli
- 1 balíček sušeného droždí (nebo ½ čerstvého)
- Kůra z 1 citronu
- Hrst rozinek
- Hrst ořechů
- Lžíce vanilkového cukru
- Tuzemák
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
140 min.
Porcí:
3
Postup
- 1. Den předem nasypte rozinky do misky a zalijte je tuzemákem.
- 2. Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, droždí, lžíci mouky a lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10 min odstát.
- 3. Do mísy nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a kvásek.
- 4. Hněťte, dokud těsto není vláčné a pružné. Po prohnětení vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a ještě propracujte rukama.
- 5. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte potravinovou folií a těsto nechte v teple kynout asi 2 hodiny.
- 6. Vykynuté těsto tozdělte na 3 části (nebo 4, podle toho, jak velké vánočky si přejete péct).
- 7. Upleťte vánočky, podle potřeby je zpevněte špejlemi a uložte je na teplé místo. Nechte hodinu kynout.
- 8. Před pečením potřete vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 150°C.
- 9. Po 10 min snižte teplotu na 140°C a pečte další hodinu, nebo dokud není vánočka hotová.
- 10. Po upečení z vánočky vyjměte špejle ještě za tepla a poté ji poprašte moučkovým cukrem.
Podle tohoto receptu připravíte 3 vánočky.