Vánočka

Vánočka, to je pro nás jeden z hlavních gastronomických symbolů Vánoc. Každá kuchařka má svůj nejlepší recept a často se jedná o tajemství, které se dědí z generace na generaci. My se s receptem tajit nebudeme a rádi se s vámi o něj podělíme. A na co při přípravě vánočky nesmíte zapomenout? Kvalitní, pravé máslo, jeho chuť a čisté složení, to se ve vánočce nedá ničím nahradit.

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 220 g másla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 500 ml mléka
  • Špetka soli
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo ½ čerstvého)
  • Kůra z 1 citronu
  • Hrst rozinek
  • Hrst ořechů
  • Lžíce vanilkového cukru
  • Tuzemák
Obtížnost:
Čas přípravy: 140 min.
Porcí: 3

Postup

  • 1. Den předem nasypte rozinky do misky a zalijte je tuzemákem.
  • 2. Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, droždí, lžíci mouky a lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10 min odstát.
  • 3. Do mísy nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a kvásek.
  • 4. Hněťte, dokud těsto není vláčné a pružné. Po prohnětení vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a ještě propracujte rukama.
  • 5. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte potravinovou folií a těsto nechte v teple kynout asi 2 hodiny.
  • 6. Vykynuté těsto tozdělte na 3 části (nebo 4, podle toho, jak velké vánočky si přejete péct).
  • 7. Upleťte vánočky, podle potřeby je zpevněte špejlemi a uložte je na teplé místo. Nechte hodinu kynout.
  • 8. Před pečením potřete vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 150°C.
  • 9. Po 10 min snižte teplotu na 140°C a pečte další hodinu, nebo dokud není vánočka hotová.
  • 10. Po upečení z vánočky vyjměte špejle ještě za tepla a poté ji poprašte moučkovým cukrem.
Podle tohoto receptu připravíte 3 vánočky.