Vánoční dortíky na špejli
Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.
Ingredience
Korpus
- 140 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžičky skořice
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
- TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.
Krém
- 1 lžička citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
Poleva
- jedlé dekorace
- špejle nebo tyčky na lízátka
- 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
40 min.
Porcí:
40
Postup
- 1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
- 2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
- 3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
- 4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
- 5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama, nebo ho rozmixujte v mixeru.
- 6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
- 7. Kuličky nechte vychladit v lednici.
- 8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
- 9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě, než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
- 10. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.