Vánoční dortíky na špejli

Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.

Ingredience

Korpus

  • 140 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžičky skořice
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 120 ml mléka
  • 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
  • TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.

Krém

  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce

Poleva

  • jedlé dekorace
  • špejle nebo tyčky na lízátka
  • 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 40

Postup

  • 1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
  • 2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
  • 3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
  • 4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
  • 5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama, nebo ho rozmixujte v mixeru.
  • 6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
  • 7. Kuličky nechte vychladit v lednici.
  • 8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
  • 9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě, než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
  • 10. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.