Vdolky s meruňkovým džemem a zakysanou smetanou

Pro léto naprostá klasika, kterou si všichni pamatujeme od našich babiček a z letního pobytu na chalupách. Nádherná sladká vůně, která se linula do širokého okolí a lákala k návštěvě nejedno dítě ze sousedství. Babičky si to dobře uvědomovaly a často vdolků připravily více, než by jedna rodina dokázala zkonzumovat. Vraťte se do svých mladých let a připravte tuto lahůdku i svým dětem a vnoučatům. Při nákupu potravin ale doporučujeme vybírat suroviny, které nesou některé z log kvality na obalech – např. Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Tip: Vdolky můžeme posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo přidat čerstvé sezonní kvalitní ovoce.  

Ingredience

  • 70 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g meruňkového džemu
  • 50 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 0,2 l oleje
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Z droždí, 0,1 l vlažného mléka, krystalového cukru a 100 g polohrubé mouky vymícháme kvásek a necháme 30 minut vykynout při pokojové teplotě.
  • 2. Smícháme mouku se špetkou soli, zbylým cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a citronovou kůrou. Poté přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Těsto necháme odstát nejméně 30 minut při pokojové teplotě.
  • 3. Po nakynutí těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce přibližně 2 cm, vykrájíme kolečka a necháme znovu vykynout po dobu zhruba 20 minut.
  • 4. Do středu vdolků uděláme důlek a smažíme v předehřátém oleji do zlatova. Hotové vdolky potřeme meruňkovým džemem, zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.