Vdolky s meruňkovým džemem a zakysanou smetanou
Pro léto naprostá klasika, kterou si všichni pamatujeme od našich babiček a z letního pobytu na chalupách. Nádherná sladká vůně, která se linula do širokého okolí a lákala k návštěvě nejedno dítě ze sousedství. Babičky si to dobře uvědomovaly a často vdolků připravily více, než by jedna rodina dokázala zkonzumovat. Vraťte se do svých mladých let a připravte tuto lahůdku i svým dětem a vnoučatům. Při nákupu potravin ale doporučujeme vybírat suroviny, které nesou některé z log kvality na obalech – např. Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Tip: Vdolky můžeme posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo přidat čerstvé sezonní kvalitní ovoce.
Ingredience
- 70 g cukru krystal
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 200 g zakysané smetany
- 200 g meruňkového džemu
- 50 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 0,2 l oleje
- špetka citronové kůry
- špetka soli
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Z droždí, 0,1 l vlažného mléka, krystalového cukru a 100 g polohrubé mouky vymícháme kvásek a necháme 30 minut vykynout při pokojové teplotě.
- 2. Smícháme mouku se špetkou soli, zbylým cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a citronovou kůrou. Poté přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Těsto necháme odstát nejméně 30 minut při pokojové teplotě.
- 3. Po nakynutí těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce přibližně 2 cm, vykrájíme kolečka a necháme znovu vykynout po dobu zhruba 20 minut.
- 4. Do středu vdolků uděláme důlek a smažíme v předehřátém oleji do zlatova. Hotové vdolky potřeme meruňkovým džemem, zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.