Vejce v housce

Hravá a nenáročná snídaně, kterou si zamilují také vaše děti? Rozhodně naše vejce v housce plné sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Prostých surovin, které, jsou-li kvalitní, zmůžou zázraky. Kvalita se totiž nekompromisně projeví i na chuti. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy. Uvidíte, jak je bude bavit dlabat housky, šoupnout do nich vejce a následně je plnit pokrájenými dobrotami svýma roztomile malinkýma ručičkama. A nebojte, na tomto receptu si zaručeně pochutnáte i bez dětí. 

Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte. 

Ingredience

Ingredience

  • 4 housky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
  • 100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
  • 100 g kvalitní slaniny
  • máslo
  • hrst čerstvé pažitky
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  • 2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
  • 3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
  • 4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
  • 5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
  • 6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.