Velikonoční nádivka

Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!

TIP! Nejste si jistí, jaké mléko je zaručeně kvalitní? Možností je spoustu! Označení Klasa si vysloužilo Čerstvé mléko BIO plnotučné od společnosti EKOMILK, mléko z Mlékárny Hlinsko, mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí, selské mléko z Němcovy selské mlékárny Radonice, farmářské mléko od FARMERS, Jihočeské mléko od Madety, Čerstvé mléko z podhůří Orlických hor, Opočenské čerstvé mléko a také mléka od BOHEMILK.

Ingredience

Ingredience

  • 10 ks den starých rohlíků
  • 300 g vařeného uzeného masa
  • 6 vajec
  • 150 ml mléka
  • 3 hrsti mladých kopřiv
  • 50 g másla
  • slunečnicový olej na vymazání pekáčku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 8

Postup

  • 1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  • 2. Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
  • 3. Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
  • 4. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
  • 5. Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
  • 6. Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.
Pokud máte s tím sehnat kopřivy problém, můžete je nahradit třeba čerstvou petrželkou. Tak jako my.