Velikonoční nádivka
Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!
TIP! Nejste si jistí, jaké mléko je zaručeně kvalitní? Možností je spoustu! Označení Klasa si vysloužilo Čerstvé mléko BIO plnotučné od společnosti EKOMILK, mléko z Mlékárny Hlinsko, mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí, selské mléko z Němcovy selské mlékárny Radonice, farmářské mléko od FARMERS, Jihočeské mléko od Madety, Čerstvé mléko z podhůří Orlických hor, Opočenské čerstvé mléko a také mléka od BOHEMILK.
Ingredience
Ingredience
- 10 ks den starých rohlíků
- 300 g vařeného uzeného masa
- 6 vajec
- 150 ml mléka
- 3 hrsti mladých kopřiv
- 50 g másla
- slunečnicový olej na vymazání pekáčku
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- 1. Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2. Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
- 3. Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
- 4. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
- 5. Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
- 6. Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.