Velikonoční polévka šmigrustovka
Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!
TIP! Pokud se nechystáte na domácí zabijačku, můžete sáhnout i po klobásce od prověřených výrobců s oceněním Klasa. Doporučujeme klobásky z Janovic, Ďábelskou klobásu z Třebovle, Dunajskou klobásu z Písku, Warischovu pečenou klobásu, Klatovskou klobásu od MASO WEST nebo klobásu s pepřem od MASOEKO.
Ingredience
Ingredience
- 1 větší cibule
- 300 g uzeného masa
- 1 pikantní klobása
- 1 žloutek
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička sladké mleté papriky
- strouhaný křen
- 1 l vody
- pažitka
- sůl
- pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
- 2. Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
- 3. Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
- 4. Odstavte, přidejte rozšlehaný žloutek a ochuťte solí a pepřem.
- 5. Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.