Věnečky se žloutkovým krémem

Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.

Ingredience

Těsto

  • 375 ml mléka
  • 100 g másla
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 5 vajec

Krém

  • 500 ml 30% smetany
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 30 ml rumu
  • TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí. Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 15

Postup

  • 1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  • 2. Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
  • 3. Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
  • 4. Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
  • 5. Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
  • 6. Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
  • 7. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
  • 8. Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
  • 9. Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
  • 10. Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
  • 11. Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
  • 12. Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.