Věnečky se žloutkovým krémem
Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.
Ingredience
Těsto
- 375 ml mléka
- 100 g másla
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 5 vajec
Krém
- 500 ml 30% smetany
- 6 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink
- 30 ml rumu
- TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí. Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
120 min.
Porcí:
15
Postup
- 1. Předehřejte troubu na 180 °C.
- 2. Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
- 3. Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
- 4. Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
- 5. Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
- 6. Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
- 7. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
- 8. Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
- 9. Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
- 10. Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
- 11. Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
- 12. Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.