Zapečená jablka
Pokud si chcete v lednu tak trochu zahřešit, pečené jablko je skvělou volbou. Nejenže je toto ovoce z českých luhů a hájů k dostání po celý rok, ale obsahuje také velké množství vitaminů. Obzvlášť máte-li chuť na zdravou sladkost. Jednoduchý, ale chutný a na pohled velmi efektní dezert plný zdravých ingrediencí můžete připravovat i s dětmi.
Ingredience
Ingredience
- 4 větší jablka
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce drcených ovesných vloček
- 50 ml rumu
- 3 lžíce medu
- špetka skořice
- 1 vanilkový cukr
- • 20 g másla + máslo na vymazání formy
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Z jablek odřízněte vršek se stopkou a spodní část opatrně vydlabejte tak, aby držela pohromadě a vznikl prostor pro náplň.
- 2. Pokud jste z jablek vydlabali kromě jadřinců i dužinu, nakrájejte ji nadrobno.
- 3. Smíchejte ji s nadrobno nasekanými ořechy, rozinkami, ovesnými vločkami, rumem, medem, skořicí a vanilkovým cukrem.
- 4. Na dno každého jablka vložte kousek másla a navrstvěte náplň.
- 5. Jablko přiklopte částí se stopkou a vršek ještě potřete máslem. Máslem vymažte i dno zapékací misky.
- 6. Do misky vyskládejte jablka, podlijte je do 1 cm vodou a pečte na 170 °C asi 30 minut.
- 7. TIP! Horká jablka podávejte s vanilkovou nebo skořicovou zmrzlinou.
TIP! V třtinovém vanilkovém cukru Amylon s označením kvality BIO najdete 1,5 % bourbonské bio vanilky!