Zeleninový bowl s jáhly, grilovanou zeleninou a vejcem
Pro někoho možná lehce neznámý název, který lze ale jednoduše přeložit: „Hluboká miska plná zeleniny“. Do tohoto receptu tak můžete využít prakticky veškerou zeleninu, kterou v tomto období můžete zakoupit jak v obchodě, tak na místním farmářském trhu. Během samotného nákupu jednotlivých surovin doporučujeme volit ty potraviny, které nesou na svém obalu logo kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budeme mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny.
Tip: Brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě a ihned po vyndání vložíme do studené vody s ledem. Brokolice bude mít krásně zelenou barvu. Košťál z brokolice ale nevyhazujeme. Oloupeme a lze jej také konzumovat.
Ingredience
- 250 g jáhel
- 80 g cukety
- 80 g lilku
- 80 g barevné papriky
- 80 g mrkve
- 50 g žampionů
- 80 g brokolice
- 4 ks jarní cibulky
- 250 g cherry rajčat
- 1 ks salátové okurky
- 4 vejce
- 50 g bejby špenátu
- 6 ks ředkviček
- výhonky řeřichy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- sůl a pepř
- cukr krystal
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
0
Postup
- 1. Jáhly propláchneme v horké vodě, uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
- 2. Cuketu, lilek, žampiony a papriky osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a ogrilujeme.
- 3. Vejce a brokolici uvaříme ve vodě.
- 4. Mrkev a salátovou okurku oloupeme, nakrájíme škrabkou na tenké proužky. Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. V misce si připravíme nálev z octu, cukru a soli. Zeleninu marinujeme v nálevu po dobu 30 minut.
- 5. Jáhly, grilovanou zeleninu, vejce, rajčata, bejby špenát a marinovanou zeleninu vložíme do misky, pokapeme olivovým olejem, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a výhonky řeřichy.