Zelňačka
Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.
TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.
Ingredience
Ingredience
- 1 balíček bílého kysaného zelí
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 brambory
- 2 nožičky oblíbené klobásy
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- 1/2 lžíce cukru krupice
- sůl
- zakysaná smetana k servírování
Postup
- 1. Nejprve uvařte na kostičky nakrájené, oloupané brambory.
- 2. Poté dejte do hrnce zelí i s nálevem, zalijte ho vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
- 3. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a uvařené brambory a osolte.
- 4. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
- 5. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
- 6. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.