Žemlovka
Žemlovka, to je oblíbená česká klasika. Snad každá rodina má vlastní recept, který se maličko liší. Tento pro nás připravila blogerka Tereza z Foodlover.cz. Žemlovka podle Foodlovera chutná naprosto skvěle.
Ingredience
- 4 jablka
- 100 g másla
- 1 menší vánočka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 5 lžic cukru
- skořice
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Vánočku nakrájíme na plátky, jablka oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
- 2. Tvaroh smícháme se smetanou, jablky a osladíme podle chuti. Máslo rozehřejeme.
- 3. Zapékací mísu vymažeme máslem, dno vyložíme vánočkou, polijeme ji třetinou másla, na ni navrstvíme tvarohovou směs a jablka, posypeme skořicí.
- 4. Takto vrstvíme třikrát, poslední vrstva je jen vánočka. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 40 minut. Na dno trouby položíme pekáč s vodou.