Zlaté kuře plněné kysaným zelím a špekem, žampiony a kroupy
Kuře plněné zelím? Proč ne?! Jak tuhle lahůdku připravit, se dočtete v našem receptu, který pro vás připravil špičkový šéfkuchař Jan Punčochář.
Ingredience
Ingredience na kuře
- 4 ks kuřecích prsou
- 50 g másla
- 250 g kysaného zelí
- 150 g slaniny
- 100 g brambor
- 60 g cukru
- 100 g cibule
- 1 dl oleje
- sůl, pepř
Ingredience na kroupy
- 200 g krup
- 150 g žampionů
- 50 g šalotky
- 100 g máslo
- majoránka
- sůl
Ingredience na omáčku
- 1 dl oleje
- 200 g žampionů
- 50 g sušených hub
- 2 dl smetany
- 80 g sterilovaných okurek
- 50 g šalotky
- 5 dl kuřecího vývaru
- 20 g kopru
- 1 dl bílého vína
- sůl
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
75 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme. Do směsi vmícháme cukr a kysané zelí a vaříme doměkka.
- 2. Až je zelí hotové zahustíme ho syrovou nastrouhanou bramborou a provaříme. Zelí necháme vychladnout a naplníme pod kůži kuřete.
- 3. Kuře osolíme, opepříme a potřeme máslem. Celé ho vložíme do vakuovacího sáčku a vaříme při 62 °C 45 minut a následně pečeme v troubě na 220 °C 10 minut.
- 4. Kroupy namočíme přes noc do vody, šalotku orestujeme na másle, přidáme na plátky nakrájené žampiony a sušené houby.
- 5. Restujeme dozlatova a přidáme sůl. Kroupy vaříme doměkka, zahustíme máslem a dochutíme majoránkou.
- 6. Houby orestujeme na šalotce, přidáme bílé víno a kuřecí vývar. Omáčku vaříme spolu se smetanou do zhoustnutí a přidáme nakrájené okurky a nasekaný kopr.
Štítky
kuře
kroupy
zelí
kuřecí maso
kuřecí