Ztracené vejce na chlebu se slaninou
Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzela, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!
Ingredience
Ingredience
- 2 velké krajíce oblíbeného chleba
- 2 vejce
- 80 g žervé
- 4–6 plátků slaniny
- 2 hrsti očištěných špenátových listů
- ½ hrsti nasekané pažitky
- 1 velké rajče
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 500 ml vody
- 5 lžic octa (může být vinný)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
2
Postup
- 1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
- 2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
- 3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
- 4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
- 5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.
Náš chleba jsme potřeli žervé z Jaroměřické mlékárny, ale doporučujeme i Krémový sýr žervé od Kromilk. Obě mají označení Klasa.