Segedínský guláš

Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení. 

TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.

Ingredience

Ingredience

  • 500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky
  • 2 lžíce sádla
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 sáček kysaného bílého zelí
  • 4 lžíce sladké mleté papriky
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 l hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
  • 2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
  • 3. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
  • 4. Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
  • 5. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
  • 6. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem