Segedínský guláš
Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.
TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.
Ingredience
Ingredience
- 500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky
- 2 lžíce sádla
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 sáček kysaného bílého zelí
- 4 lžíce sladké mleté papriky
- 4 bobkové listy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce zakysané smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- 1. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
- 2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
- 3. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
- 4. Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
- 5. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
- 6. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem