Španělský ptáček, houskový knedlík

Rajská, koprová, svíčková a… čtveřici našich tradičních omáček s hovězím masem uzavírá španělský ptáček. Snad všichni víme, o co jde – srolovaný plátek hovězího napěchovaný vejcem natvrdo, nakládanými okurkami, klobáskou, cibulí a špekem. Jedná se o mix chutí, které se ale vzájemně netlučou. Nicméně je důležité, aby tam ty chutě opravdu byly. V tomto případě platí přímá úměra – čím je ingredience kvalitnější, tím lépe chutná. Kvalitní potraviny poznáte např. podle log kvality, jakými jsou třeba Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Naštěstí je v obchodě takto značených výrobků celá řada, je tedy opravdu z čeho vybírat.


Ingredience

Ingredience na ptáčky

  • 4 plátky hovězí kýty po 150 g
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 3 nakládané okurky
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 větší klobása
  • 1 cibule
  • 40 g špeku
  • sůl, pepř

Ingredience na omáčku

  • 30 g sádla
  • 2 menší cibule
  • 40 g špeku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 80 ml láku z okurek
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 plná lžíce hladké mouky
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Jednotlivé plátky rozklepeme velmi najemno. Můžeme použít přeloženou potravinářskou fólii, aby při klepání nedošlo k znečištění celé kuchyně. Jednotlivé plátky nasolíme a opepříme z obou stran.
  • 2. Z jedné strany natřeme hořčicí a naskládáme na ni dvě čtvrtky vajíčka, půlku podélně nakrájené okurky, proužek klobásy, proužek cibule a špalíček špeku.
  • 3. Maso velmi dobře zabalíme, utáhneme a svážeme kuchyňským provázkem.
  • 4. V rozpáleném hrnci rozpustíme sádlo a na něm opečeme maso. Poté maso vyndáme z hrnce a v hrnci opečeme cibuli a špek do světle hnědé barvy. Přidáme mouku, kterou také orestujeme, a nakonec hořčici a vývar.
  • 5. Vše provaříme a přidáme ptáčky. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a dáme do trouby na 150 °C na dvě a půl hodiny.
  • 6. Měkké ptáčky vyndáme. Omáčku zredukujeme a dochutíme lákem z okurek, hořčicí, solí a pepřem. Omáčku můžeme propasírovat. Podáváme s houskovým knedlíkem.