Tatarák z kachny, kachní škvarky a pošírované vejce v červeném víně a pivu Bernard

Dnes si dáme kačenu! Ale trochu jinak, než jak ji nejspíš znáte. Šéfkuchař Jan Punčochář si pro vás totiž připravil recept na tatarák z kachny. Tomu říkáme pořádná výzva.

Ingredience

Ingredience na tatarák

  • 400 g kachních prsou - Vodňanská kachna
  • 200 g hrubé soli
  • 1 dl olivového oleje
  • 10 g libečku
  • 50 g šalotky

Ingredience na strouhanku

  • 2 dl olivového oleje
  • 300 g veky
  • 50 g petržele
  • 20 g česneku
  • sůl

Ingredience na pošírované vejce

  • 4 ks vajec - Schubert partner
  • 3 dl červeného vína
  • 1 dl černého piva - Bernard
  • 60 g cukru
  • 0,5 dl červeného vinného octa
  • 100 g šalotky
  • 100 g slaniny - Váhala
  • 100 g másla - Mlékárna Hlinsko
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Prsa oddělíme od kůže a důkladně očistíme. Zasypeme solí a necháme 30 minut marinovat. Kůži nakrájíme na kostky a na mírném ohni vytvoříme škvarky, které po uškvaření přecedíme a osolíme.
  • 2. Marinované prso opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, nakrájíme na malé kostky a přidáme olivový olej, najemno nakrájenou šalotku, libeček a zamícháme.
  • 3. Veku rozmixujeme v thermomixu na strouhanku a opražíme ji spolu s nakrájenou petrželkou a česnekem na olivovém oleji. Závěrem přidáme sůl a necháme vychladnout.
  • 4. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme v hrnci dozlatova, přidáme nakrájenou šalotku, sůl, cukr a vinný ocet. Provaříme asi 5 minut a zalijeme červeným vínem a pivem.
  • 5. Zmírníme plamen a vyklepneme vejce. Pošírujeme 2 minuty a vejce vyjmeme. Omáčku zredukujeme na polovinu a zahustíme máslem.
  • 6. Vejce vložíme do talíře, zalijeme omáčkou a zasypeme částí bylinkové strouhanky. Z tataráku vytvoříme koule a obalíme v bylinkové strouhance a položíme na pošírované vajíčko.