Tatarák z kachny, kachní škvarky a pošírované vejce v červeném víně a pivu Bernard
Dnes si dáme kačenu! Ale trochu jinak, než jak ji nejspíš znáte. Šéfkuchař Jan Punčochář si pro vás totiž připravil recept na tatarák z kachny. Tomu říkáme pořádná výzva.
Ingredience
Ingredience na tatarák
- 400 g kachních prsou - Vodňanská kachna
- 200 g hrubé soli
- 1 dl olivového oleje
- 10 g libečku
- 50 g šalotky
Ingredience na strouhanku
- 2 dl olivového oleje
- 300 g veky
- 50 g petržele
- 20 g česneku
- sůl
Ingredience na pošírované vejce
- 4 ks vajec - Schubert partner
- 3 dl červeného vína
- 1 dl černého piva - Bernard
- 60 g cukru
- 0,5 dl červeného vinného octa
- 100 g šalotky
- 100 g slaniny - Váhala
- 100 g másla - Mlékárna Hlinsko
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
40 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Prsa oddělíme od kůže a důkladně očistíme. Zasypeme solí a necháme 30 minut marinovat. Kůži nakrájíme na kostky a na mírném ohni vytvoříme škvarky, které po uškvaření přecedíme a osolíme.
- 2. Marinované prso opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, nakrájíme na malé kostky a přidáme olivový olej, najemno nakrájenou šalotku, libeček a zamícháme.
- 3. Veku rozmixujeme v thermomixu na strouhanku a opražíme ji spolu s nakrájenou petrželkou a česnekem na olivovém oleji. Závěrem přidáme sůl a necháme vychladnout.
- 4. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme v hrnci dozlatova, přidáme nakrájenou šalotku, sůl, cukr a vinný ocet. Provaříme asi 5 minut a zalijeme červeným vínem a pivem.
- 5. Zmírníme plamen a vyklepneme vejce. Pošírujeme 2 minuty a vejce vyjmeme. Omáčku zredukujeme na polovinu a zahustíme máslem.
- 6. Vejce vložíme do talíře, zalijeme omáčkou a zasypeme částí bylinkové strouhanky. Z tataráku vytvoříme koule a obalíme v bylinkové strouhance a položíme na pošírované vajíčko.