Češi se zlepšují, plýtvají potravinami méně než před lety
18. 09. 2022
Plýtvání potravinami je v posledních letech čím dál častěji skloňované téma. I v dnešní době nakupujeme takové množství jídla, které nejsme schopni zkonzumovat, a tyto potraviny následně končí na skládce. Jak jsou na tom Češi doopravdy?
V České republice vyhazují potraviny hlavně domácnosti. Zhruba pětina odpadu v podobě potravin vzniká už při jejich zpracování. „Je změřeno, že každoročně se v EU vyplýtvá zhruba 90 milionů tun potravin. To představuje asi 170 kg na osobu ročně v rámci Evropy. V České republice jsme na tom o něco lépe. Podle různých údajů je to asi 50–80 kg na osobu za rok. A tyto trendy se v ČR zlepšují,“ řekla Dana Tříska, vedoucí oddělení potravinového řetězce Ministerstva zemědělství.
Nejčastější příčiny plýtvání potravinami v domácnosti patří :
- Znehodnocení potravin v průběhu skladování
- Překročení data použitelnosti
- Překročení data minimální trvanlivosti
- Velké množství navařeného jídla
- Neodpovídající kvalita koupené potraviny
V případě, že domácnosti před nákupem kontrolují své zásoby, znamená to, že méně plýtvají. Naopak, pokud má domácnost obtíže s naplánováním nákupu, začne více plýtvat.
V rámci průzkumu, který provedl Ústav zemědělské ekonomiky a informací Ministerstva zemědělství v roce 2019, bylo zjištěno, že téměř 80 procent respondentů nikdy nevyhazuje nealkoholické nápoje. Více než 60 procent z dotázaných uvedlo, že se nezbavuje masa a masných výrobků, a přibližně 54 procent respondentů nevyhazuje mléko a mléčné produkty.
„Mezi nejčastější důvody, proč vyhazujeme jídlo, je fakt, že ho nestihneme sníst do data jeho spotřeby. To v průzkumu přiznalo téměř 51 procent z dotázaných. Dalšími důvody jsou nehody při vaření a nespotřebované zbytky potravin. Překvapivým důvodem k vyhození potraviny je skutečnost, že potravina byla již zkažená při nákupu. Samozřejmě musíme zmínit špatné uskladnění potravin. Což přiznalo téměř 20 procent domácností. Je třeba si uvědomit, že každá lednička chladí jinak, a hlavně, v každém patře dané ledničky je jiná teplota,“ říká Dana Tříska.
Uspořádání potravin v ledničce
Často se stane, že si přineseme domů nákup potravin a bezmyšlenkovitě je vyskládáme do lednice podle toho, kde je zrovna volné místo. To je ale veliká chyba, kvůli které po nějaké době putují potraviny zbytečně do odpadkového koše. Různé druhy potravin totiž potřebují různé teploty. Pokud potraviny uložíme správně, ušetříme tím, protože vyhazovat zkažené potraviny je drahé a zároveň jde o zbytečné plýtvání. Je třeba se také vyvarovat přeplňování, protože v lednici, která je přeplněná, necirkuluje správně vzduch a potraviny tak jsou nedostatečně ochlazované. A jak správně potraviny v ledničce rozmístit? Jednoduchá rada zní: „Do nejnižších polic patří rychle se kazící potraviny.“
Pokud půjdeme od spodních polic, budeme potraviny rozmisťovat ideálně tak, jak znázorňuje infografika:
Důležité je kupovat kvalitní potraviny
Mohlo by se zdát, že důležité je mít plné zásoby potravin jak v chladničce, tak ve spíži nebo ve sklepě. Opak je ale pravdou. Pokud nakupujeme veliké množství potravin, ve většině případů nejsme schopni veškeré zásoby zkonzumovat a část tohoto jídla tak putuje do odpadkového koše a následně na skládku. Což je obrovská škoda. Důležitým krokem před každou cestou do obchodu s potravinami je mít přehled, co vlastně doma máme a co zrovna potřebujeme.
Během samotného nákupu je důležité nakupovat především kvalitně. Mnohdy se stává, že zakoupené potraviny v akci nejsou tou nejlepší volbou. Obchodníci se takto často zbavují potravin, které mají například v nejbližších dnech expiraci. Potraviny ve slevách proto vybírejte a prohlížejte pečlivěji.
Doporučujeme nakupovat spíše menší množství potravin, ale zato kvalitních, u kterých máte jistotu, že jsou od prověřených farmářů, zemědělců nebo chovatelů. Pokud pořídíte menší množství kvalitních potravin, budete mít větší šanci toto jídlo zkonzumovat a nebudete muset řešit otázku vyhazování a plýtvání.
Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin. Samozřejmě, že s kvalitou často souvisí i vyšší cena. Zároveň ale není nutné vždy přeplňovat nákupní košíky a zbytečně se tak o několik dní později některých potravin zbavovat.
V této sérii si můžete přečíst
- Vejce a cholesterol
- Bio vejce vs. vejce z klecových chovů
- Vejce – skvělý zdroj vitaminů a minerálů
- Vejce plná antioxidantů pro zdraví očí
- Jak skladovat vejce
- Vyhlášení velikonoční soutěže
- Blogerka, která vaří s láskou a z kvalitních surovin
- Známe prvního výherce Škody Fabia!
- Známe druhého výherce Škody Fabia!
- A je to tady! Soutěž má dalšího výherce
- Známe třetího výherce automobilu
- Třetí vůz Škoda Fabia předán!
- Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny
- Tušíte, jak se označují kečupy s vyšším podílem rajčat?
- S výběrem vajec vám pomohou kódy
- Máme radost. Kvalitu si stříháte ve velkém stylu
- Chcete si střihnout více kvality?
- „Soutěž vybízí lidi, aby nakupovali kvalitní potraviny,“ prozradil první výherce vozu ŠKODA KAROQ.
- Přišla Vám SMS o přijetí herní karty do soutěže a kód ke stažení vyzváněcího tónu budíku?
- Výsledky kontrol SZPI potvrdily vysokou kvalitu potravin s oceněním KLASA a Regionální potravina
- Upozornění pro účastníky soutěže Střihněte si kvalitu!
- Známe druhého výherce vozu ŠKODA KAROQ!
- Poslední vůz ŠKODA KAROQ míří do Plzně!
- Gratulujeme nejaktivnějším soutěžícím letošního ročníku soutěže!
- Jak postupovat, když vám nedorazí vaše výhra
- Deseti soutěžícím posíláme překvapení od Klasáčka
- Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?
- Svatá velikonoční trojice: vajíčka, zajíčci a kohoutci
- Soutěž o překvapení od Klasáčka, nebo praktický nákupní koš
- Pravidla k soutěžím v časopisu Puntík, Mateřídouška a Blesk Nedělníček
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- Soutěž o překvapení od Klasáčka skončila
- V červenci trávíme hodně času u vody, kde jsou ryby doma
- V létě chutná ovoce nejlépe
- Hurá do školy s pořádnou svačinou
- Zářijová úroda je plná vitaminů
- Hurá do školy po pořádné snídani
- Kmín – koření oblíbené nejen díky vůni, ale i léčivým účinkům
- Jedinečná česká tradice – kmín kořenný
- Kvalitní med – základ voňavých perníčků
- Jak poznáte kvalitní cukr
- Tajemstvím zkušených pekařek je kvalitní kakao
- Kupovat kvalitní potraviny se vyplatí!
- Pasta, pasta, pasta – těstoviny mají zelenou!
- Staňte se profíkem ve výběru a v přípravě těstovin
- Klasáček odměnil dalšího výherce autem!
- Vaše výhry nepřišly?
- Známe třetího vítěze soutěže s Klasáčkem, který získal auto
- Nedoručené výhry? Prosíme o trpělivost.
- Vejce, jedna z nejvýživnějších potravin
- Kód na vejci ukáže nejen zemi původu
- Jak poznáte čerstvá vejce? A jak s nimi nakládat?
- Proč jsou některá vejce větší anebo mají tmavší žloutek?
- Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
- Snadné vaření s našimi pomocníky
- Kde si užijete spoustu legrace?
- Výhry, které potěší malé i velké
- Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
- Co očekáváme od potravin?
- Známe vítěze dvou elektrokol AUTHOR v soutěži s Klasáčkem
- Český mák oceněn Chráněným zeměpisným označením
- Klíč ke kvalitním potravinám? Lokálnost a čerstvost
- Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl?
- Od čeho se odvíjí ceny potravin?
- Vyhrajte léto na grilu s kvalitními potravinami!
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?
- Navštivte Zemi živitelku a pochutnejte si na oceněných výrobcích
- Máme jedny z nejvíce bezpečných a kvalitních potravin na světě!
- Auto, poukázky, spotřebiče – vyhrajte s kvalitními potravinami!
- Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?
- Ještě pár dní můžete právě vy vyhrát na rok Škodu Karoq!
- Soutěž Vánoční okno pro Klasáčka zná své vítěze
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať
- Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin
- Nakupujte kvalitu, vyhrajte auto a mnoho dalších cen. Spotřebitelská soutěž je zpět!