Staňte se profíkem ve výběru a v přípravě těstovin
03. 02. 2020
Jaké zboží zabírá v obchodech snad nejvíce místa? Těstoviny! Existuje tolik druhů i značek, že by je jeden člověk nikdy všechny nevyjmenoval. Podle čeho je tedy možné orientovat se při jejich výběru? A jak si je pak doma můžete připravit, aby jejich chuť splnila vaše očekávání?
Orientovat se v rozsáhlé nabídce těstovin není vůbec jednoduché, protože toto balené zboží vypadá téměř totožně. Kvalitu těstovin a spotřebitelskou jakost většinou zjistíme až doma, po kulinární přípravě. Nepomůže ani datum výroby, které je u sušených těstárenských výrobků údajem nepovinným. Je však dobré vědět, že kvalitní těstárenskou mouku lze vyrobit pouze z pšenice, která má sytě zabarvená sklovitá zrna s vysokým obsahem bílkovin (12–16 %) a mokrého lepku (36–50 %). Těmto požadavkům nejlépe vyhovuje pšenice tvrdá, označovaná jako semolina.
Je třeba říci, že v našich klimatických podmínkách není možné tvrdou pšenici vypěstovat. Proto se dováží ve velkých objemech a její cena je vyšší. Semolinové těstoviny jsou charakteristické nulovým obsahem cholesterolu. Kvůli vyšší ceně semoliny se těstoviny v ČR vyrábějí ještě tradičně z polohrubé těstárenské mouky z pšenice obecné, nebo ze směsi obou pšeničných mouk. Těstoviny mají světlou barvu a obvykle se do nich přidávají vejce. Při uvaření vykazují nižší odolnost vůči rozváření než semolinové.
Jak připravovat těstoviny
V tomto případě záleží na vašich preferencích. Máte raději těstoviny uvařené doměkka, nebo tzv. al dente (na skus)? Tento italský termín označuje těstoviny, které nejsou uvařeny zcela doměkka, ale už nejsou tvrdé. Jestliže jsou takto připravené, mají nižší glykemický index než těstoviny uvařené doměkka. Pevnost u těstovin je důležitá především tehdy, když jsou součástí zapékaných nebo pečených pokrmů.
TIP! Doporučujeme řídit se informacemi uvedenými na obalu, kde výrobci povinně uvádí dobu varu. V opačném případě může spotřebitel nesprávnou přípravou snížit kvalitu produktu. Obecně však lze říci, že složité tvary těstovin vyžadují opatrnější přípravu. Tedy šetrné míchání ve vroucí vodě a ekvivalentní přídavek soli, který omezuje rozvářivost.
V této sérii si můžete přečíst
- Vejce a cholesterol
- Bio vejce vs. vejce z klecových chovů
- Vejce plná antioxidantů pro zdraví očí
- Jak skladovat vejce
- Vyhlášení velikonoční soutěže
- Blogerka, která vaří s láskou a z kvalitních surovin
- Vejce – skvělý zdroj vitaminů a minerálů
- Známe prvního výherce Škody Fabia!
- Známe druhého výherce Škody Fabia!
- A je to tady! Soutěž má dalšího výherce
- Známe třetího výherce automobilu
- Třetí vůz Škoda Fabia předán!
- Přišla Vám SMS o přijetí herní karty do soutěže a kód ke stažení vyzváněcího tónu budíku?
- Tušíte, jak se označují kečupy s vyšším podílem rajčat?
- S výběrem vajec vám pomohou kódy
- Máme radost. Kvalitu si stříháte ve velkém stylu
- Chcete si střihnout více kvality?
- Výsledky kontrol SZPI potvrdily vysokou kvalitu potravin s oceněním KLASA a Regionální potravina
- Upozornění pro účastníky soutěže Střihněte si kvalitu!
- Známe druhého výherce vozu ŠKODA KAROQ!
- Poslední vůz ŠKODA KAROQ míří do Plzně!
- Gratulujeme nejaktivnějším soutěžícím letošního ročníku soutěže!
- Jak postupovat, když vám nedorazí vaše výhra
- Deseti soutěžícím posíláme překvapení od Klasáčka
- Svatá velikonoční trojice: vajíčka, zajíčci a kohoutci
- Soutěž o překvapení od Klasáčka, nebo praktický nákupní koš
- Pravidla k soutěžím v časopisu Puntík, Mateřídouška a Blesk Nedělníček
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- Soutěž o překvapení od Klasáčka skončila
- V červenci trávíme hodně času u vody, kde jsou ryby doma
- V létě chutná ovoce nejlépe
- Hurá do školy s pořádnou svačinou
- Zářijová úroda je plná vitaminů
- Hurá do školy po pořádné snídani
- Kmín – koření oblíbené nejen díky vůni, ale i léčivým účinkům
- Jedinečná česká tradice – kmín kořenný
- Kvalitní med – základ voňavých perníčků
- Jak poznáte kvalitní cukr
- Tajemstvím zkušených pekařek je kvalitní kakao
- Kupovat kvalitní potraviny se vyplatí!
- Pasta, pasta, pasta – těstoviny mají zelenou!
- Klasáček odměnil dalšího výherce autem!
- Vaše výhry nepřišly?
- Známe třetího vítěze soutěže s Klasáčkem, který získal auto
- Nedoručené výhry? Prosíme o trpělivost.
- Vejce, jedna z nejvýživnějších potravin
- Kód na vejci ukáže nejen zemi původu
- Jak poznáte čerstvá vejce? A jak s nimi nakládat?
- Proč jsou některá vejce větší anebo mají tmavší žloutek?
- Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
- Snadné vaření s našimi pomocníky
- Kde si užijete spoustu legrace?
- Výhry, které potěší malé i velké
- Známe vítěze dvou elektrokol AUTHOR v soutěži s Klasáčkem
- Co očekáváme od potravin?
- Klíč ke kvalitním potravinám? Lokálnost a čerstvost
- Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl?
- Od čeho se odvíjí ceny potravin?
- „Soutěž vybízí lidi, aby nakupovali kvalitní potraviny,“ prozradil první výherce vozu ŠKODA KAROQ.
- Český mák oceněn Chráněným zeměpisným označením
- Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?
- Vyhrajte léto na grilu s kvalitními potravinami!
- Navštivte Zemi živitelku a pochutnejte si na oceněných výrobcích
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?
- Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny
- Máme jedny z nejvíce bezpečných a kvalitních potravin na světě!
- Auto, poukázky, spotřebiče – vyhrajte s kvalitními potravinami!
- Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?
- Ještě pár dní můžete právě vy vyhrát na rok Škodu Karoq!
- Soutěž Vánoční okno pro Klasáčka zná své vítěze
- Češi se zlepšují, plýtvají potravinami méně než před lety
- Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať
- Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin
- Nakupujte kvalitu, vyhrajte auto a mnoho dalších cen. Spotřebitelská soutěž je zpět!