Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať
23. 01. 2023
Ne nadarmo bývá polévka označována jako lék. Při chřipce a nachlazení nejlépe pomůže silný masový nebo zeleninový vývar. Pokud prožijeme bujarý večírek, druhý den bychom si měli naservírovat poctivou domácí česnečku. Polévky ale bývají mnohdy bohužel opomíjeny a to je veliká škoda. Zároveň nám mohou pomoci s přebytky surovin a vyhneme se tak zbytečnému plýtvání potravinami.
Polévka je zkrátka grunt a věděly to i naše babičky. Představit si českou kuchyni bez polévek je zkrátka nemožné. Už od malička jsme zvyklí, že nedělní oběd u prarodičů vždy začínal právě polévkou a na žádném jídelním lístku v restauracích tento pokrm nesmí chybět.
V České republice si na polévky prostě a jednoduše potrpíme. Masový či zeleninový vývar je základem nejen pro polévky, ale také nezbytnou ingrediencí do mnoha skvělých pokrmů
a omáček. Silný vývar navíc podporuje během podzimních a zimních měsíců naši imunitu. Ne nadarmo známá lidová moudrost praví, že poctivá polévka je základ všeho. Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou. Silný vývar ovlivňuje pohyb bílých krvinek a obsahuje mnoho prospěšných látek prospívajících imunitě.
Přesto polévkám nevěnujeme takovou pozornost jako hlavním chodům a to je veliká škoda. Nicméně i s polévkou se můžeme stát králem hostiny.
Důležité je nic nevyhazovat
Připravujete vývar, mrkev oloupete a slupky a nať vyhazujete? Chyba, jak by řekl nejeden šéfkuchař. Většina moderních restaurací si v posledních letech zakládá na tom, že využít se má pokud možno všechno. Od kořínku po nať, od čumáčku po ocásek. Ideálně tak, aby se veškerá zelenina a maso využilo beze zbytku.
A právě na základ zeleninového vývaru jsou ideální veškeré zbytky, jakými jsou slupky, natě, odřezky. Zkrátka všechno, co by jinak putovalo do odpadkového koše. Je ale důležité, aby vše, co přijde do hrnce s vodou, bylo předem důkladně umyté a zbavené nečistot. Zároveň se doporučuje využívat zeleninu od prověřených farmářů. S tím nám při výběru mohou pomoci jednotlivá loga kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Zeleninový vývar by se měl vařit pozvolna. Některé vitaminy a ostatní prospěšné látky dlouhým vařením zanikají, proto není ideální vařit zeleninové vývary příliš dlouho. Je důležité vývar držet těsně kolem bodu varu. Měl by jen tak lehce pobublávat. Ve chvíli, kdy jsou zbytky vyvařené a měkké, vše přecedíme přes sítko.
V této chvíli je hotový základní zeleninový vývar, který je ale třeba dále upravit. Nyní už samozřejmě záleží na jednotlivých chutích kuchaře. V tento okamžik je možné přidat maso a v zeleninovém vývaru jej pomalu vařit. Jakmile je maso hotové, přidá se na malé kostičky očištěná zelenina, krátce se vše provaří, dokud není zelenina měkká. Takto připravená zelenina nebude rozvařená a vše důležité v ní zůstane.
Základní vývar můžeme použít také do jednotlivých omáček. Zároveň je možné vývar rozlít do formiček na led, zamrazit a použít v budoucnu.
Trend v posledních letech? Studená polévka!
V posledních letech jsou čím dál častěji v kurzu různá pyré neboli rozmixované polévky. Nespornou výhodou přípravy těchto polévek je, že do nich můžeme přidat prakticky cokoliv, co v kuchyni či v ledničce objevíme. Snadno do nich také zpracujete různé zbytky: odřezky zeleniny, košťály nebo natě.
Přesto, že tento druh polévek je oblíbený nejčastěji u maminek malých dětí, lze pyré považovat i za součást moderní gastronomie. Trendem především letních měsíců jsou totiž studená pyré. Tělo během tropických dnů příjemně ochladí a zároveň zasytí.
Nesmíme ale zapomenout ani na lidové polévky, které každý zná, a přesto se v každém koutu České republiky vaří trochu jinak. Krkonošské kyselo, kulajda, zelňačka nebo například česnečka. Zkrátka polévky, které všichni dobře známe a rozhodně na ně nedáme dopustit.
Základní rozdělení polévek:
Masový či zeleninový vývar:
Dvojitý nebo zesílený vývar se nazývá consommé (známý například v Rakousku s velkým játrovým knedlíčkem)
Přesnídávkové polévky:
Gulášová polévka, kulajda či bramboračka. Polévky, které mohou být podávané jako hlavní chod
Studené polévky:
Především v jižní Evropě velice rozšířené polévky, třeba okurková či tomatová polévka (příkladem může být španělské gazpacho – rajčatová polévka)
Krémové polévky:
Po uvaření se tento druh polévek mixuje do krémové konzistence a ve většině případů zjemňuje smetanou, například brokolicová či pórková polévka
Při přípravě jednotlivých druhů polévek, ať už základního vývaru, kulajdy, česnečky, nebo netradiční studené polévky z rajčat, je vždy důležité používat kvalitní suroviny. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní potraviny, zaměřte se při samotném nákupu na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech. Pouze tak budete mít jistotu, že kupujete kvalitní a prověřené suroviny.
V této sérii si můžete přečíst
- Vejce a cholesterol
- Bio vejce vs. vejce z klecových chovů
- Vejce – skvělý zdroj vitaminů a minerálů
- Vejce plná antioxidantů pro zdraví očí
- Jak skladovat vejce
- Vyhlášení velikonoční soutěže
- Blogerka, která vaří s láskou a z kvalitních surovin
- Známe prvního výherce Škody Fabia!
- Známe druhého výherce Škody Fabia!
- A je to tady! Soutěž má dalšího výherce
- Známe třetího výherce automobilu
- Třetí vůz Škoda Fabia předán!
- Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny
- Tušíte, jak se označují kečupy s vyšším podílem rajčat?
- S výběrem vajec vám pomohou kódy
- Máme radost. Kvalitu si stříháte ve velkém stylu
- Chcete si střihnout více kvality?
- „Soutěž vybízí lidi, aby nakupovali kvalitní potraviny,“ prozradil první výherce vozu ŠKODA KAROQ.
- Přišla Vám SMS o přijetí herní karty do soutěže a kód ke stažení vyzváněcího tónu budíku?
- Výsledky kontrol SZPI potvrdily vysokou kvalitu potravin s oceněním KLASA a Regionální potravina
- Upozornění pro účastníky soutěže Střihněte si kvalitu!
- Známe druhého výherce vozu ŠKODA KAROQ!
- Poslední vůz ŠKODA KAROQ míří do Plzně!
- Gratulujeme nejaktivnějším soutěžícím letošního ročníku soutěže!
- Jak postupovat, když vám nedorazí vaše výhra
- Deseti soutěžícím posíláme překvapení od Klasáčka
- Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?
- Svatá velikonoční trojice: vajíčka, zajíčci a kohoutci
- Soutěž o překvapení od Klasáčka, nebo praktický nákupní koš
- Pravidla k soutěžím v časopisu Puntík, Mateřídouška a Blesk Nedělníček
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- Soutěž o překvapení od Klasáčka skončila
- V červenci trávíme hodně času u vody, kde jsou ryby doma
- V létě chutná ovoce nejlépe
- Hurá do školy s pořádnou svačinou
- Zářijová úroda je plná vitaminů
- Hurá do školy po pořádné snídani
- Kmín – koření oblíbené nejen díky vůni, ale i léčivým účinkům
- Jedinečná česká tradice – kmín kořenný
- Kvalitní med – základ voňavých perníčků
- Jak poznáte kvalitní cukr
- Tajemstvím zkušených pekařek je kvalitní kakao
- Kupovat kvalitní potraviny se vyplatí!
- Pasta, pasta, pasta – těstoviny mají zelenou!
- Staňte se profíkem ve výběru a v přípravě těstovin
- Klasáček odměnil dalšího výherce autem!
- Vaše výhry nepřišly?
- Známe třetího vítěze soutěže s Klasáčkem, který získal auto
- Nedoručené výhry? Prosíme o trpělivost.
- Vejce, jedna z nejvýživnějších potravin
- Kód na vejci ukáže nejen zemi původu
- Jak poznáte čerstvá vejce? A jak s nimi nakládat?
- Proč jsou některá vejce větší anebo mají tmavší žloutek?
- Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
- Snadné vaření s našimi pomocníky
- Kde si užijete spoustu legrace?
- Výhry, které potěší malé i velké
- Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
- Co očekáváme od potravin?
- Známe vítěze dvou elektrokol AUTHOR v soutěži s Klasáčkem
- Český mák oceněn Chráněným zeměpisným označením
- Klíč ke kvalitním potravinám? Lokálnost a čerstvost
- Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl?
- Od čeho se odvíjí ceny potravin?
- Vyhrajte léto na grilu s kvalitními potravinami!
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?
- Navštivte Zemi živitelku a pochutnejte si na oceněných výrobcích
- Máme jedny z nejvíce bezpečných a kvalitních potravin na světě!
- Auto, poukázky, spotřebiče – vyhrajte s kvalitními potravinami!
- Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?
- Ještě pár dní můžete právě vy vyhrát na rok Škodu Karoq!
- Soutěž Vánoční okno pro Klasáčka zná své vítěze
- Češi se zlepšují, plýtvají potravinami méně než před lety
- Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin
- Nakupujte kvalitu, vyhrajte auto a mnoho dalších cen. Spotřebitelská soutěž je zpět!