Pasta, pasta, pasta – těstoviny mají zelenou!
03. 02. 2020
V posledních letech se s těstovinami doslova roztrhl pytel. V obchodech nám nabízí rozmanité tvary a velikosti. Vyberou si dokonce i ti, kteří mají bezlepkovou dietu. Další nezpochybnitelnou výhodou těstovin je fakt, že dlouho vydrží. A ruku na srdce – kdo z nás si nikdy neuvařil v případě nouze špagety s kečupem. Čím ještě si ale těstoviny zaslouží čestné místo v naší kuchyni?
Průmyslová výroba těstovin začala téměř před sto lety. Řadí se mezi velmi rozšířené a také oblíbené základní potraviny. Mají významnou sytící úlohu a mnoho výživových předností. Vzhledem k tomu, že se vyrábějí pouze z mouky a vody, popřípadě z vajec, jsou zajímavé zejména pro nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a také nízkou hodnotu glykemického indexu. Energetický přínos těstovin v sušeném stavu je však srovnatelný s cukrovinkami. Proto mohou být při koupi podle informací na obalu mylně považovány za potravinu s vyšším obsahem energie. Při hodnocení jejich energetického obsahu je však potřeba vycházet ze skutečnosti, že během vaření dochází k absorpci značného množství vody (v průměru cca 170 g na 100 g těstovin). Snížením podílu všech živin klesá energetická hodnota cca na polovinu, čímž se řadí mezi nízkokalorické potraviny.
Druhy těstovin
Na trhu najdeme široký sortiment u nás vyrobených i dovezených těstovin, které se dělí podle různých kritérií. Mezi ně patří složení (vaječné, nevaječné, semolinové a celozrnné), použití (přílohové, zavářkové), tvar (dlouhé, krátké), tvarování (válcované, lisované) a technologie výroby (sušené, čerstvé, plněné). K dostání jsou také bio těstoviny, u nichž spotřebitel zpravidla očekává za více peněz vyšší kvalitu. Nicméně i pro bio těstoviny platí prakticky stejná kritéria hodnocení jakosti jako pro „běžnou“ produkci. Co tedy garantuje u těstovin označení bio? Skutečnost, že jsou vyrobeny z obilovin vypěstovaných v systému ekologického zemědělství s přísnějšími pravidly pro používání látek na ochranu rostlin a hnojiv.
Jak se liší těstoviny barevné od těch klasických? Kromě odlišného vzhledu mají zpravidla i jiné nutriční přednosti. K barvení se totiž výhradně používají různé druhy zeleniny, ovoce, koření nebo extrakty z nich, a to nejen pro zvýšení atraktivity vzhledu. Barevné těstoviny obsahují více minerálních látek, vitaminů a také látky patřící mezi antokyany, které jsou známé svými antioxidačními účinky. České barevné druhy obsahují přídavky sušeného špenátu nebo červené řepy. Dále existují i bezlepkové těstoviny určené pro celiaky.
V této sérii si můžete přečíst
- Vejce a cholesterol
- Bio vejce vs. vejce z klecových chovů
- Vejce plná antioxidantů pro zdraví očí
- Jak skladovat vejce
- Vyhlášení velikonoční soutěže
- Blogerka, která vaří s láskou a z kvalitních surovin
- Vejce – skvělý zdroj vitaminů a minerálů
- Známe prvního výherce Škody Fabia!
- Známe druhého výherce Škody Fabia!
- A je to tady! Soutěž má dalšího výherce
- Známe třetího výherce automobilu
- Třetí vůz Škoda Fabia předán!
- Přišla Vám SMS o přijetí herní karty do soutěže a kód ke stažení vyzváněcího tónu budíku?
- Tušíte, jak se označují kečupy s vyšším podílem rajčat?
- S výběrem vajec vám pomohou kódy
- Máme radost. Kvalitu si stříháte ve velkém stylu
- Chcete si střihnout více kvality?
- Výsledky kontrol SZPI potvrdily vysokou kvalitu potravin s oceněním KLASA a Regionální potravina
- Upozornění pro účastníky soutěže Střihněte si kvalitu!
- Známe druhého výherce vozu ŠKODA KAROQ!
- Poslední vůz ŠKODA KAROQ míří do Plzně!
- Gratulujeme nejaktivnějším soutěžícím letošního ročníku soutěže!
- Jak postupovat, když vám nedorazí vaše výhra
- Deseti soutěžícím posíláme překvapení od Klasáčka
- Svatá velikonoční trojice: vajíčka, zajíčci a kohoutci
- Soutěž o překvapení od Klasáčka, nebo praktický nákupní koš
- Pravidla k soutěžím v časopisu Puntík, Mateřídouška a Blesk Nedělníček
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- Soutěž o překvapení od Klasáčka skončila
- V červenci trávíme hodně času u vody, kde jsou ryby doma
- V létě chutná ovoce nejlépe
- Hurá do školy s pořádnou svačinou
- Zářijová úroda je plná vitaminů
- Hurá do školy po pořádné snídani
- Kmín – koření oblíbené nejen díky vůni, ale i léčivým účinkům
- Jedinečná česká tradice – kmín kořenný
- Kvalitní med – základ voňavých perníčků
- Jak poznáte kvalitní cukr
- Tajemstvím zkušených pekařek je kvalitní kakao
- Kupovat kvalitní potraviny se vyplatí!
- Staňte se profíkem ve výběru a v přípravě těstovin
- Klasáček odměnil dalšího výherce autem!
- Vaše výhry nepřišly?
- Známe třetího vítěze soutěže s Klasáčkem, který získal auto
- Nedoručené výhry? Prosíme o trpělivost.
- Vejce, jedna z nejvýživnějších potravin
- Kód na vejci ukáže nejen zemi původu
- Jak poznáte čerstvá vejce? A jak s nimi nakládat?
- Proč jsou některá vejce větší anebo mají tmavší žloutek?
- Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
- Snadné vaření s našimi pomocníky
- Kde si užijete spoustu legrace?
- Výhry, které potěší malé i velké
- Známe vítěze dvou elektrokol AUTHOR v soutěži s Klasáčkem
- Co očekáváme od potravin?
- Klíč ke kvalitním potravinám? Lokálnost a čerstvost
- Tušíte, jakou cestu urazily potraviny, než se dostaly na váš stůl?
- Od čeho se odvíjí ceny potravin?
- „Soutěž vybízí lidi, aby nakupovali kvalitní potraviny,“ prozradil první výherce vozu ŠKODA KAROQ.
- Český mák oceněn Chráněným zeměpisným označením
- Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?
- Vyhrajte léto na grilu s kvalitními potravinami!
- Navštivte Zemi živitelku a pochutnejte si na oceněných výrobcích
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?
- Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny
- Máme jedny z nejvíce bezpečných a kvalitních potravin na světě!
- Auto, poukázky, spotřebiče – vyhrajte s kvalitními potravinami!
- Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?
- Ještě pár dní můžete právě vy vyhrát na rok Škodu Karoq!
- Soutěž Vánoční okno pro Klasáčka zná své vítěze
- Češi se zlepšují, plýtvají potravinami méně než před lety
- Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať
- Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin
- Nakupujte kvalitu, vyhrajte auto a mnoho dalších cen. Spotřebitelská soutěž je zpět!