Chléb a přírodní živý kvas
07. 03. 2017
Chléb má pro náš organismus optimální složení – pouze o chlebu a vodě vydržíme poměrně dlouhou dobu. Dneska navíc můžeme vybírat mezi tolika druhy, že si každý přijde na své. Jak ovšem poznáme ten, který je vyroben pouze přírodním kvasem?
Vyšší podíl živého kvasu = vyšší kvalita chleba
Chléb je podle platné vyhlášky definován jako pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím. Má mít tvar veky, bochníku nebo formový. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Starší generace preferuje „kyselejší“ chléb s klasickým živým kvasem a s vysokým podílem žitné mouky. Mladší generace si zase oblíbila chléb vyráběný modernější technologií s nižším podílem kvasu, který je kypřený droždím a obsahuje více mouky pšeničné než žitné.
Jaké u nás máme druhy chleba?
V současné době se v České republice vyrábí nespočetné množství druhů chleba. Členění na druhy a skupiny upravuje vyhláška Ministerstva zemědělství.
„Skupiny se člení podle podílu mouky na chléb pšeničný (minimálně 90 % pšeničné mouky), chléb žitný (minimálně 90 % žitné mouky), chléb žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky), chléb pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky), chléb celozrnný (minimálně 80 % celozrnné mouky), chléb vícezrnný (minimálně 5 % vícezrnných obilnin) a chléb speciální (minimálně 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.),“ vysvětluje Ing. Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů.
Další zajímavosti o chlebu se dozvíte v průběhu celého března zde na webu Akademie kvality. V průběhu celého měsíce uveřejníme další články, ve kterých se dočtete například jak správně chléb uchovávat, jak prospívá našemu zdraví či jak si vybrat ten nejkvalitnější přímo v obchodě. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa či Regionální potravina.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?
- Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční
- Chléb prospívá našemu zdraví
- Jak vybírat chleba v obchodě
- Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb
- Chléb aneb špetka z jeho historie
- Co nám prozradí informace na obalu
- Jak se vyrábí mouka
- Mouka – bílé zlato
- Není mouka jako mouka
- Obilné výrobky a glykemický index
- Co všechno prozradí obal mouky?
- Kvalitní chléb vydrží chutný i několik dnů
- Experimentujte s moukami, nemáme přece jen pšeničnou
- Jaká mouka se nejvíce hodí na kynutá těsta?
- Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné
- Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy
- Jaké máme druhy pečiva a v čem se liší?
- Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem
- Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?
- Pečivové „superpotraviny“ dodají více živin
- Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“
- Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru
- Jak optimálně skladovat pečivo
- Seznamte se s moukou
- Jaké je složení pšeničného zrna a jak se zpracovává?
- Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou
- Celozrnné mouky mají více antioxidantů, ale…
- Rozdíl mezi tmavou a celozrnnou? A co je špalda?
- V čem se liší BIO mouka?
- Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
- Vánoční pečení z kvalitních surovin