Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou
12. 11. 2020
Když se řekne mouka, většina z nás si vybaví klasiku, tedy pšeničnou. Přitom už se u nás naprosto běžně vyrábějí také mouky žitné, ječné, ovesné, kukuřičné a pohankové. V nabídce ovšem najdete také mouky z hrachu nebo z dalších zrnin. Sortiment je tedy pestrý. Nastal čas degustovat a experimentovat. Z každé obiloviny se navíc vyrábějí různé výrobky. Jaké? Máme pro vás jednoduchý manuál.
„Lidé si často mylně myslí, že žitná mouka je automaticky celozrnná. Přitom se vyrábí také coby světlá i tmavá. Mouka ječná obsahuje oproti pšeničné více rozpustné vlákniny, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Mouky ovesné mají stejné přednosti jako ječné, ale jsou chuťově přijatelnější. Kukuřičné mouky jsou přirozeně bezlepkové a pohankové obsahují rutin, který má příznivý vliv na kardiovaskulární systém,“ vysvětluje specifika jednotlivých druhů mouk Pavel Filip, člen představenstva a odborný poradce Svazu průmyslových mlýnů ČR.
Z každé obiloviny a pseudoobiloviny se vyrábějí typické výrobky: z ovsa vločky, z ječmene kroupy, z prosa jáhly, z kukuřice krupice apod. Stručný přehled najdete zde:
• Z pšenice – mouky hladké, polohrubé a hrubé, krupice hrubé, jemné a také celozrnné
• Ze žita – mouka bílá (výražková), chlebová a celozrnná
• Z ovsa – vločky
• Z ječmene – kroupy různých velikostí
• Z ječmene a ovsa – mouky a krupice
• Z kukuřice – krupice, ale také bezlepkové mouky
• Z pohanky – převážně kroupy, dále krupice a bezlepková mouka
• Z prosa – jáhly
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?
- Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční
- Chléb a přírodní živý kvas
- Chléb prospívá našemu zdraví
- Jak vybírat chleba v obchodě
- Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb
- Chléb aneb špetka z jeho historie
- Co nám prozradí informace na obalu
- Jak se vyrábí mouka
- Mouka – bílé zlato
- Není mouka jako mouka
- Obilné výrobky a glykemický index
- Co všechno prozradí obal mouky?
- Kvalitní chléb vydrží chutný i několik dnů
- Experimentujte s moukami, nemáme přece jen pšeničnou
- Jaká mouka se nejvíce hodí na kynutá těsta?
- Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné
- Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy
- Jaké máme druhy pečiva a v čem se liší?
- Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem
- Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?
- Pečivové „superpotraviny“ dodají více živin
- Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“
- Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru
- Jak optimálně skladovat pečivo
- Seznamte se s moukou
- Jaké je složení pšeničného zrna a jak se zpracovává?
- Celozrnné mouky mají více antioxidantů, ale…
- Rozdíl mezi tmavou a celozrnnou? A co je špalda?
- V čem se liší BIO mouka?
- Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
- Vánoční pečení z kvalitních surovin