Není mouka jako mouka
21. 11. 2017
Největší oblibu mezi moukami si na našem trhu získala hladká mouka, vyrobená z pšenice. Byla by ale škoda, myslet si, že jsme odkázáni pouze na ni. K dostání je nepřeberné množství druhů, které se liší jak zpracováním, tak i surovinami použitými k její výrobě.
Za jeden rok sníme zhruba 80 kg klasické pšeničné mouky. Přitom máme bohatý výběr i z ostatních druhů. Vyzkoušejte novou chuť některé z mouk ve svém oblíbeném pokrmu.
Jaké produkty se vyrábí z jednotlivých druhů obilnin:
- Z pšenice – mouky hladké, polohrubé a hrubé, krupice hrubé a jemné. Podle stupně vymletí se mouky označují také jako světlé, polosvětlé a tmavé. Tmavé mouky mají vyšší obsah vlákniny.
- Z žita – mouka chlebová a celozrnná. Žitné mouky obsahují pouze stopové množství lepku.
- Z ovsa – mouka má nulový obsah lepku a velké množství vlákniny. Je ideální jako příměs do těst na buchty, bábovky, ale i palačinky.
- Z ječmene – dělají se z něj především kroupy různých velikostí.
- Z ječmene a ovsa – mouky a krupice vhodné na pečení.
- Z kukuřice – krupice pro extruzi, ale také bezlepkové mouky. Výborně se hodí k zahušťování omáček či polévek.
- Z pohanky – převážně kroupy, dále také krupice a bezlepková mouka. Tato mouka má specifickou chuť a výborné pojicí vlastnosti.
- Z prosa – jáhly. Jahelná mouka je pak doporučována na přípravu těstovin, pečiva a moučníků.
Mezi mlýnské výrobky patří i oloupaná semena dalších obilovin, luskovin a olejnin. Nesmíme zapomenout ani na rýži, která se zde také zpracovává. Díky velké poptávce se zvyšuje výroba speciálních cereálních výrobků, včetně jejich směsí.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?
- Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční
- Chléb a přírodní živý kvas
- Chléb prospívá našemu zdraví
- Jak vybírat chleba v obchodě
- Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb
- Chléb aneb špetka z jeho historie
- Co nám prozradí informace na obalu
- Jak se vyrábí mouka
- Mouka – bílé zlato
- Obilné výrobky a glykemický index
- Co všechno prozradí obal mouky?
- Kvalitní chléb vydrží chutný i několik dnů
- Experimentujte s moukami, nemáme přece jen pšeničnou
- Jaká mouka se nejvíce hodí na kynutá těsta?
- Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné
- Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy
- Jaké máme druhy pečiva a v čem se liší?
- Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem
- Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?
- Pečivové „superpotraviny“ dodají více živin
- Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“
- Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru
- Jak optimálně skladovat pečivo
- Seznamte se s moukou
- Jaké je složení pšeničného zrna a jak se zpracovává?
- Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou
- Celozrnné mouky mají více antioxidantů, ale…
- Rozdíl mezi tmavou a celozrnnou? A co je špalda?
- V čem se liší BIO mouka?
- Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
- Vánoční pečení z kvalitních surovin