Chléb aneb špetka z jeho historie
24. 03. 2017
Víte, kde má u nás tak oblíbený chléb své kořeny? Jaké jsou počátky jeho výroby? Kde byla objevena nejstarší pec na pečení chleba u nás a z jaké doby pochází? A proč vůbec nazýváme jednu ze stěžejních potravin „chléb“?
Počátky vzniku chleba spadají do období neolitu, tedy až 10 000 let př. n. l. Člověk nejprve sbíral a jedl zrna, pak si je díky ohni mohl i opražit. Následovalo drcení obilných zrn v hmoždíři a primitivních mlýncích, z čehož se připravila kaše. Ze směsi se pak daly na rozpálených kamenech upéct placky. Různé přípravy a typy chleba si v minulosti vyráběly všechny vyspělé kultury – Egypťané, Řekové, Féničané, Židé apod. Na našem území byla nejstarší pec na pečení chleba objevena v Bylanech u Olomouce. Předpokládá se, že pochází z období 4 800 - 4 600 př. n. l.
V současné době se u nás denně upeče cca 1 milion kusů chleba. Ročně to činí okolo 300 tisíc tun. Co chléb, to originál. Na našem trhu působí okolo 700 pekáren. Nabídka chlebového sortimentu je u nás jedna z nejpestřejších v Evropě. Chléb se prodává nejen v supermarketech, ale i ve zhruba 2 500 specializovaných pekařských prodejnách. Zákazník si může vybrat chléb dle svých chuťových a zdravotních preferencí. Pokud vám některý zachutná, požadujte po obchodnících, aby jej objednali od výrobce – rádi vám vyhoví.
A proč se vůbec chlebu říká „chleba“? Nejspíše se jedná o původ v pragermánském slovu „hlaiba“, které se za století vyvinulo na náš tradiční „chléb“, resp. „chleba“.
Zhlédněte také naše edukativní video o chlebu. V průběhu března uveřejníme další články, ve kterých se dočtete o chlebu ještě více. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality. Nejznámější jsou Klasa či Regionální potravina.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?
- Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční
- Chléb a přírodní živý kvas
- Chléb prospívá našemu zdraví
- Jak vybírat chleba v obchodě
- Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb
- Co nám prozradí informace na obalu
- Jak se vyrábí mouka
- Mouka – bílé zlato
- Není mouka jako mouka
- Obilné výrobky a glykemický index
- Co všechno prozradí obal mouky?
- Kvalitní chléb vydrží chutný i několik dnů
- Experimentujte s moukami, nemáme přece jen pšeničnou
- Jaká mouka se nejvíce hodí na kynutá těsta?
- Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné
- Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy
- Jaké máme druhy pečiva a v čem se liší?
- Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem
- Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?
- Pečivové „superpotraviny“ dodají více živin
- Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“
- Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru
- Jak optimálně skladovat pečivo
- Seznamte se s moukou
- Jaké je složení pšeničného zrna a jak se zpracovává?
- Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou
- Celozrnné mouky mají více antioxidantů, ale…
- Rozdíl mezi tmavou a celozrnnou? A co je špalda?
- V čem se liší BIO mouka?
- Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
- Vánoční pečení z kvalitních surovin