Celozrnné mouky mají více antioxidantů, ale…
20. 11. 2020
Pokud by se vás někdo zeptal, zda nám více prospívá mouka klasická, vyrobená jen z jádra zrna, nebo celozrnná, zajisté zvolíte druhou možnost. Tušíte, v čem konkrétně je výživnější? Co o nich tvrdí nejnovější studie? Na co byste si měli dát pozor při jejich výběru? A je možné je použít také na pečení?
Obecně nejvíce vlákniny a minerálů obsahuje celozrnná mouka, a to zejména ze všech malých zrníček (chia, konopí, len, slunečnice apod.). Z hlediska výživy je také zajímavá mouka ječná. Nemusí být celozrnná, ale vyrobená pouze ze dvou aleuronových (podotrubových) vrstev zrna ječmene, které jsou bohaté na obsah bílkovin, vitaminů a stopových látek.
Vraťme se ovšem k moukám vyrobeným z celých zrn. Oproti těm klasickým obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou polyfenolytické látky, přirozené antioxidanty např. betaglukany. Najdete v nich více vitaminů, stopových látek a bílkovin.
„Polyfenolytické látky, tedy antioxidanty, obsahuje i pšenice a žito, ale nejvíce jich je v ječmeni a v ovsu. EU vydala výživová tvrzení, že mají vliv na snižování obsahu cholesterolu a cukru v krvi. Jejich význam prokázaly i nejnovější lékařské studie. Předpokládají, že doplní antibiotika v léčení zánětlivých onemocnění a budou důležité v prevenci a léčbě rakoviny,“ zmiňuje Pavel Filip, člen představenstva a odborný poradce Svazu průmyslových mlýnů ČR.
Výběr celozrnné mouky ale nepodceňujte, aby vám spíše neuškodila. Na co si tedy dát pozor?
„Celozrnná mouka by měla být jemná, bez velkých kusů otrub. Ty totiž mohou škodit dětem a starým a nemocným občanům. Mohou způsobit drobná poranění střevní stěny a poté záněty a další potíže. A pokud se budete chystat z ní něco upéct, mějte na paměti, že při pečení nevytvoří takový objem. Na pečení ji můžete nakombinovat s moukou klasickou,“ dodává pan Filip.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní vánoční suroviny?
- Bez těchto surovin by bylo cukroví poloviční
- Chléb a přírodní živý kvas
- Chléb prospívá našemu zdraví
- Jak vybírat chleba v obchodě
- Jak správně uchovávat a zamrazovat chléb
- Chléb aneb špetka z jeho historie
- Co nám prozradí informace na obalu
- Jak se vyrábí mouka
- Mouka – bílé zlato
- Není mouka jako mouka
- Obilné výrobky a glykemický index
- Co všechno prozradí obal mouky?
- Kvalitní chléb vydrží chutný i několik dnů
- Experimentujte s moukami, nemáme přece jen pšeničnou
- Jaká mouka se nejvíce hodí na kynutá těsta?
- Pečivo – nezapomínejte na celozrnné a vícezrnné
- Pečivo, jedna ze základen výživové pyramidy
- Jaké máme druhy pečiva a v čem se liší?
- Podpořte správnou funkci střev celozrnným pečivem
- Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?
- Pečivové „superpotraviny“ dodají více živin
- Křupavý rohlík nakupujte u „svého pekaře“
- Češi si oblíbili regionální speciality a pečivo na míru
- Jak optimálně skladovat pečivo
- Seznamte se s moukou
- Jaké je složení pšeničného zrna a jak se zpracovává?
- Neomezujme se pouze na mouku pšeničnou
- Rozdíl mezi tmavou a celozrnnou? A co je špalda?
- V čem se liší BIO mouka?
- Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
- Vánoční pečení z kvalitních surovin