Jak rajčata správně skladovat

Jak rajčata správně skladovat

21. 08. 2017

Určitě jste už jedli rajčata, která mohla sice pěkně vypadat, ale chuťově byla jaksi nevýrazná a moučnatá. Abychom si na rajčatech co nejvíce pochutnali, musíme dodržet několik jednoduchých zásad. Které to jsou?

Nejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro nějaké dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží jenom pár dnů.
„Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Ten totiž zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou. Rajčata tedy patří do misky nebo do košíku v rohu kuchyně,“ radí Ing. Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy. V případě rajčat se tedy vyplatí nakupovat čerstvá třeba jednou za dva nebo tři dny, než je mít v lednici týden a riskovat, že nebudou mít vůbec žádnou chuť. 


Zajímají vás kvalitní potraviny? Každý týden máme pro vás připraven nový článek se zajímavými informacemi. Zkuste si také uvařit pokrm z našich receptů, určitě si pochutnáte.

V této sérii si můžete přečíst