Jablka a jejich přínos pro náš organismus
10. 09. 2017
Jablko je snad nejtypičtějším českým ovocem. Každým rokem se jich u nás sklidí přibližně 230 000 tun. Ročně sníme průměrně kolem 22 kilogramů, což je dobře, protože dodávají našemu tělu mnoho výživných látek.
Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto mohou být pro někoho poměrně všední. Ale nepodceňujme je. Mají totiž poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho vitaminů (A, B, C, E), minerálů (např. vápník, železo, hořčík, draslík) a dalších cenných výživných látek (např. antioxidanty, vlákninu). Ty napomáhají regulovat fungování našich tělesných orgánů, posilují kosti, imunitu, srdce a cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.
Nesmíme však zapomenout, že chceme-li být zdraví, jenom jíst jablka nestačí. Kromě jídelníčku musíme upravit i další aspekty životosprávy, zejména zajistit tělu dostatek spánku a vhodného pohybu.
Rádi byste se dozvěděli více o jablkách či jiných potravinách? Přečtěte si naše články na webu anebo se nechte inspirovat recepty, které jsme pro vás připravili.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať