Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
01. 07. 2022
Léto a teplé počasí jsou již v plném proudu. Většina lidí podniká výlety nebo plánují návštěvu koupaliště. A co si s sebou zabalit jako ideální svačinu? Řešením může být ovoce. Tělo dostane doslova vitaminový koktejl a neuškodí to ani postavě. Ideální je volit sezónní ovoce, které bývá na pultech naprosto čerstvé. Letní prázdniny nahrávají například třešním nebo meruňkám.
Téměř každý má s tímto obdobím spojené třešně. Určité odrůdy začínají dozrávat v průběhu května a v podstatě tak zahajují ovocnou sezónu. V roce 2021 se v České republice sklidilo zhruba 1 374 tun třešní. Tento druh ovoce má hned několik nesporných výhod. Jako většina dužnatého ovoce obsahují třešně až 80 % vody. Slouží tedy skvěle i k hydrataci. Díky vitaminům A, B a C podporují imunitní systém a železo s vápníkem zajišťují správnou stavbu kostí a zubů. Také jsou zásobárnou kyseliny listové, která pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Třešně se dají zpracovat mnoha způsoby.
Tip! Pokud nemáte možnost natrhat si třešně z vlastní zahrádky, doporučujeme držet se při výběru v obchodě jednoduchého kroku. S výběrem kvalitního ovoce nám mohou pomoci loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Použít je můžete třeba do našeho receptu na výbornou třešňovou bublaninu!
Další téměř zázračnou letní potravinou jsou meruňky, které Češi doslova milují. V průměru zkonzumují zhruba 1,6 kilogramu na osobu za rok. Zemědělci v loňském roce sklidili 1 862 tun meruněk. Blahodárný vliv na tělo mají meruňky již při konzumaci tří kusů. Tím se pokryje více než polovina denní spotřeby provitaminu A, který působí jako antioxidant a zároveň přispívá ke zdravému a dlouhodobému opálení. Dále meruňky obsahují vitamin C a draslík. Tato kombinace zajišťuje správné fungování imunity a regulaci srdečního tepu. Díky nízkým kalorickým hodnotám jsou skvělou volby pro ty, kteří chtějí regulovat svou váhu.
Tip! Ve velkých teplech je skvělým nápadem vytvoření domácího nanuku z meruněk. Na tomto receptu je snad nejnáročnější natrhat ovoce ze stromu nebo ho koupit.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať