Odhalte tajemství rajčat
21. 08. 2017
Češi mají rajčata čím dál raději, jak vyplývá z mnoha spotřebitelských průzkumů. Podle Českého statistického úřadu byla jejich spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 dokonce 12 kg. Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka.
Jaké pozitivní účinky mají na náš organismus?
Rajčata a jejich vliv na zdraví
Složení rajčat je pro náš organismus prospěšná z hlediska obsahu některých látek. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet - mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
Jaké máme druhy rajčat
Rajčata patří stejně jako lilek nebo brambory do čeledi lilkovitých. V našich podmínkách se jim velmi daří, a proto byly vyšlechtěny různé odrůdy lišící se jak velikostí a tvarem, tak i barvou. Rajčata mohou být malá (cherry), velká, soudkovitá, kulatá, hruškovitá, masitá, žlutá i oranžová apod.
O rajčatech se dozvíte více v průběhu celého srpna. Anebo se inspirujte z některých našich receptů.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať