Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
10. 08. 2020
Sezóna rajčat je v plném proudu a vám se možná stalo, že je pomalu nestíháte všechna sníst. Anebo jste se třeba zhlédli v domácím kutilství a toužíte si všechno vyrábět sami včetně sušení rajčat, nebo jejich zamražení. Jestliže jste tyto činnosti ještě nikdy neprováděli, není třeba se ničeho bát. Jenom pro vás máme několik rad a tipů, abyste si pak byli co nejvíce spokojeni s výsledkem.
Jednoduchý návod na sušení rajčat
Rajčata nemusíte konzumovat jenom v čerstvé podobě, ale i sušená. Jak si můžete tuto pochoutku nachystat doma? „Pokud máte rádi sušená rajčata a chcete si je sami připravit, volte raději sušší podlouhlé odrůdy. Lepší je sušit rajčata plně zralá, až přezrálá, která se začínají tzv. scvrkávat. Když si je přinesete domů, nechte je ještě pár dní odležet, aby se redukoval obsah šťávy před sušením. Poté větší rajčata rozřezejte na čtvrtky, menší rozřízněte podélně. Vyjměte pevný střed i semínka. Následně rajská jablíčka nasolte a smíchejte s vašimi oblíbenými bylinkami, např. s bazalkou, oreganem, nebo tymiánem. A pak už je jenom usušte na slunci, v troubě nebo v sušičce,“ radí Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Rajčata i protlak můžete zamrazit
Méně obvyklým způsobem zpracování rajčat je mrazení. Takováto rajčata pak použijte například do vařených jídel během zimy. „Na to se skvěle hodí nejen zralé a sladké plody, ale i cherry rajčátka, která stačí jen umýt a pokrájet. Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku,“ dodává odbornice.
Možná vás napadlo, že si taky můžete rajčata zavařit. Jenže během tohoto procesu ztrácí rajčata konzistenci a také šťávu. Proto se vyplatí je raději zamrazit. Nebo si vyrobte rajčatový protlak, naporcujte do malých sáčků a dejte do mrazáku.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať