Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
17. 02. 2020
Když není k dispozici špenát čerstvý, proč si nekoupit jeho mraženou alternativu? Také tato forma zmiňované listové zeleniny si uchovala spoustu vitamínů i chuti. Nicméně není špenát jako špenát. Co všechno byste proto měli sledovat na obalu výrobku? A jak poznáte znovu zmražený sáček?
Při laboratorních testech mražené zeleniny se sleduje, zda byla zelenina správně uskladněna a také jestli neprošla tepelným „zemětřesením“, tedy zda nebyla rozmražená a opětovně zmražená. Dalším důležitým faktorem, který se zkoumá, je podíl zeleniny a vody v sáčku a také podíl vadných kusů v balení. Na obalu musí být vždy uvedená čistá hmotnost výrobku. Pokud obsahuje více než 5 % vody, musí o tom být spotřebitel informován taktéž na obalu výrobku. Zda byla zelenina rozmrazená a zase zmrazená, poznáme tak, že v sáčku nahmatáme buď hroudy ledu, které lze poměrně snadno rozmělnit prsty, nebo zeleninu v jednom zmrzlém kusu. Balení by měla být uchovávána v uzavřených mrazicích pultech, a to při teplotě -18 °C nebo nižší.
TIP! Jednou rozmrazené potraviny by se v žádném případě neměly znovu zmrazovat, jinak můžeme ohrozit zdravotní nezávadnost z mikrobiologického hlediska. Po rozmrazení může dojít nejen ke znehodnocení vzhledu potraviny, ale zejména k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které by následné zmrazení již nemuselo eliminovat. Při vysokých teplotách může hluboce zmrazeným potravinám uškodit i pouhý transport z obchodu domů. Při nákupu je tedy dobré ukládat je do nákupního vozíku až na závěr nákupu a ihned směřovat k pokladnám. Pokud jsou potraviny částečně rozmrazené, avšak zůstaly alespoň studené, nezbývá nic jiného, než je co nejrychleji zpracovat. Jestliže by byly rozmrazené a navíc teplé, nedoporučují se ke konzumaci vůbec. Je zde velké riziko škodlivých mikroorganismů, které se začínají intenzivněji množit při teplotách vyšších než 4,5 °C.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať