Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
23. 08. 2017
Rajčata z domácí zahrádky jsou bezesporu to nejlepší, co můžeme svému zdraví dopřát. Měli bychom ovšem respektovat jejich sezónnost. Nicméně díky jejich dostupnosti v obchodech po celý rok jsme si zvykli, že je seženeme v podstatě kdykoliv. Bohužel rajčat
„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena,“ objasňuje Ing. Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Naopak tuzemská produkce je pod pečlivým dohledem kontrolních institucí ČR, kterými jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nákupem místních surovin zároveň podpoříme rozvoj ekonomiky v zelinářských regionech ČR.
Na co si dá pozor při nákupu rajčat
V uzavřených baleních nikdy nepoznáte, jak rajčata budou chutnat. Ale aspoň k nim můžete přivonět přes malé otvory v obalu.
„Kvalitní rajčata vypadají na první pohled svěže a mají krásnou červenou barvu. Neměla by být zvadlá, nahnilá či jinak poškozená. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ potravin a také jakou má produkt třídu kvality,“ doplňuje Ing. Radovan Tůma.
„Čerstvě utrženo“ – kvalitní rajčata i během zimy
Novinkou u nás je založení odbytové organizace vystupující pod společnou značkou „Čerstvě utrženo“. Sdružuje několik nezávislých pěstitelů, kteří věří, že kvalitní zelenina a ovoce domácího původu, pěstovaná poctivě, šetrně k přírodě i lidem a bez zbytečné chemie, by měly být samozřejmostí. V obchodech se první rajčata pod značkou „Čerstvě utrženo“ objeví o Vánocích.
Zajímá vás téma kvalitní potraviny? Další zajímavosti nejen o rajčatech se dočtete na našem webu.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať