Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
24. 01. 2017
Kdo chce být zdravý, neměl by ve stravě zapomínat na antioxidanty. Látky, které jsou účinné v boji proti volným radikálům, jejichž nadměrné množství pro nás může být velmi škodlivé. Jaký antioxidant se tedy nachází v kečupu? Lykopen.
Lykopen je, zjednodušeně řečeno, červené barvivo. Řadí se mezi karotenoidy, z nichž je jedním z nejvíce účinných antioxidantů. Jeho velkými benefity jsou snižování hladiny cholesterolu, redukce možnosti výskytu kardiovaskulárních chorob a zvyšování obranyschopnosti organismu. Dále pomáhá chránit naši pokožku před UV zářením a také před vlivy stárnutí. Díky němu budete vypadat mladší. Nejnovější studie navíc prokázaly, že hraje roli i v prevenci rakoviny - hlavně prostaty, děložního čípku a žaludku.
Co je ovšem důležité vědět? Lykopen se snadněji uvolňuje z rajčat - a následně vstřebává do organismu - při vyšší teplotě. Proto tepelně opracovaná rajčata, která jsou mj. v kečupu, obsahují větší množství této prospěšné látky. I zde ale platí, že čím větší množství rajčat bylo k výrobě kečupu použito, tím více v něm bude obsaženo lykopenu.
Chcete se dozvědět více o kečupu? Podívejte se na naše edukativní video o kečupu. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou kečupu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).
V této sérii si můžete přečíst
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať