Což takhle dát si špenát?
10. 02. 2020
Buď ho lidé milují, nebo mu nemohou přijít na jméno. Takové emoce dokáže vyvolat obyčejný špenát. Tato listová zelenina, kterou měl v oblibě i známý Pepek námořník, má přitom tolik prokázaných benefitů. Nezatracujte ani jeho mraženou podobu. Zmrazení je totiž šetrným způsobem konzervace potravin.
Špenát je právem považovaný za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, a to pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Jeho největšími benefity jsou nejen vysoká biologická hodnota a všestranná použitelnost, ale také velmi nízká energetická hodnota – pouze 25 kcal ve 100 g jedlého podílu. Syrový špenát je z 91 % tvořený vodou, 4 % jsou sacharidy a 3 % bílkoviny. Obsahuje jen nepatrné množství tuku. Je významným zdrojem draslíku a ve vyvážené formě rovněž mědi a železa. Je nadprůměrně bohatý na vitamin C a karotenoidy, významné antioxidanty chránící buňky před volnými radikály. Obsahuje také vitamin K a vitaminy skupiny B.
Špenát lze konzumovat konzervovaný, nasekaný, dehydrovaný nebo mražený. V českých prodejnách ho najdeme ve dvou podobách, a to čerstvý a mražený. V obchodech však převažuje ve formě zmrazeného polotovaru – někdy také s přísadami, např. se smetanou nebo česnekem.
Mražený špenát
Hluboce zmrazená zelenina – hluboce zmrazený špenát nevyjímaje – je stále opředená celou řadou mýtů. Ve srovnání s čerstvými plody není vnímána příliš pozitivně. Je třeba ovšem říct, že ne všechny plodiny, které jsou po sklizení opravdu čerstvé (a zároveň nejlepší), se do obchodů dostanou včas. Každý den skladování navíc výrazně snižuje jejich čerstvost a obsah vitaminů. Zmrazení je jedním z nejšetrnějších konzervačních způsobů potravin. Jeho hlavním benefitem je možnost skladovat potraviny relativně dlouho a uchovat v kvalitní zelenině, která byla hluboce zmrazená do několika málo hodin po sklizni, vitaminy i výrazně více chuti. Proto můžeme konzumovat plody tuzemské produkce po celý rok i mimo danou sezónu. Zmrazené plody jsou zralé a podléhají pouze minimálnímu zpracování. Díky rychlému zmrazení si navíc udrží svou kvalitu a stejně vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, který měly ve chvíli sklizně ve své nejvyšší zralosti.
Čtěte web Akademie kvality a dozvíte se více o kvalitních potravinách. Samozřejmě vám při výběru napomohou také značky kvality jako Klasa či Regionální potravina.
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať