Ulovte kapra
03. 02. 2020
K českým Vánocům patří kromě stromečku, cukroví a dárků také kapr. Jak se dostal na náš stůl a jak poznat kvalitní kusy?
V našich zemích se chov ryb datuje od roku 1115, ale největšího rozkvětu dosáhlo naše rybníkářství v 16. století a stalo se vzorem pro všechny sousední země.
Kapr se navíc dříve nejedl smažený, jak ho známe dnes, ale „načerno“. Připravoval se dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami podle receptů známé české kuchařky Magdalény Dobromily Rettigové. Smažený kapr s bramborovým salátem se v kuchařce objevil až v roce 1924 a tradiční součástí štědrovečerní večeře se stal v 50. letech 20. století. Od té doby se bez něj u štědrovečerní večeře neobejdeme.
Chcete-li mít jistotu, že si pochutnáte na pravém Třeboňském kaprovi, hledejte modro-žlutou evropskou známku Chráněné zeměpisné označení (CHZO), kterou se pyšní jen ryby pocházející z vymezené zeměpisné oblasti Třeboňska. Druhou ochrannou značku Evropské unie nese Pohořelický kapr, a to chráněné označení původu (CHOP). Označení je vázáno na původ z okresů Břeclav a Znojmo v Jihomoravském kraji. Pohořelický kapr se vyznačuje velmi dobrou masitostí a růžovou až červenou barvou svaloviny. Jedním z použitých rodičovských plemen kapra je pohořelický lysec, jehož generační hejno nechová žádný jiný rybářský produkční podnik mimo vymezenou zeměpisnou oblast.
A na co si při výběru ryb dát pozor? Nejkvalitnější jsou samozřejmě ty čerstvé, které nebyly ošetřeny jinak než chlazením a po celou dobu byly skladovány při teplotě -1 až +2 °C, protože jejich svalovina nebyla poškozena mrazem. Znaky čerstvosti ryb jsou čiré, nezakalené oči, růžové žábry (čím šedivější, tím méně čerstvá), pevná a elastická svalovina (při jemném zmáčknutí prstem se prst nezaboří, ale svalovina se vrací do původního tvaru) a vůně, která se od příjemné rybí mění postupem času a tvorbou biogenních aminů na štiplavě těžký a nepříjemný zápach.
A nezapomeňte si pod talíř při štědrovečerní večeři schovat pod talíř kapří šupiny. Podle tradice je prý štěstí a dostatek v příštím roce zaručen. Pomozte panáčkovi Klasáčkovi najít kapříka, aby měl i on příští rok štěstí. Úkol najdete tady.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?