Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
03. 02. 2020
Jak poznat kvalitní klobásy? Platí, že kvalitní klobásy obecně obsahují vysoký podíl kvalitního masa, optimální podíl tuku a co nejméně přídatných látek.
Všechny tyto aspekty by se spolu s recepturou měly pozitivně odrazit v příjemné chuti, vůni i konzistenci. Maso a masné výrobky, mezi které se klobásy řadí, charakterizuje vyhláška č. 69/2016 Sb. Vyhláška řeší Ostravskou a Dunajskou klobásu, u nichž stanovuje minimální množství masa v nich obsažených, u ostatních klobás již ne. Konkrétní požadavky na klobásy legislativa nestanovuje, záleží proto na výrobcích, z jakých surovin klobásy vyrábí. Na etiketě musí být vždy uvedeno složení, výživové údaje a informace, do jaké skupiny daný masný výrobek patří. Může se jednat o masný výrobek tepelně opracovaný, tepelně neopracovaný, trvanlivý tepelně opracovaný nebo trvanlivý fermentovaný. S výjimkou tepelně neopracovaného, který je nutné před konzumací ještě opéct nebo uvařit, je možné ostatní výrobky po nákupu ihned konzumovat.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?