Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
05. 02. 2018
V první řadě si musíme ujasnit, že jakost není tak úplně kvalita. Jakost je klasifikace do tříd či skupin, které obsahují podobné produkty, suroviny, předměty apod. Existují rozdíly mezi třídami, ale uvnitř tříd je vše stejné. Zjednodušeně řečeno – jakost je třídění kvality.
Možná jste si všimli, že na obalu drůbeže je uvedena i jakostní třída. Drůbež se dělí do dvou skupin – A a B. Třídění se provádí po vychlazení a probíhá subjektivně. Podle jednoduchých pravidel vám poradíme, na co se při výběru zaměřit.
5 pravidel pro jakostní skupinu drůbeže A a B:
- Čerstvá drůbež nesmí v žádném případě vykazovat jakékoliv známky po předchozím mražení.
- Drůbež musí být čistá, bez znečištění, bez zápachu, bez vyčnívajících kostí či viditelného poranění.
- V jakosti A musí mít dobrou stavbu těla a musí být plně zmasilá.
- Pro zařazení do jakosti A musí být prsa a stehna dobře vyvinutá. U kuřat je na prsou, hřbetu a horních stehnech tenká rovnoměrná vrstva podkožního tuku. Na závadu nejsou ani odstraněné konce křídel.
- Zmrazená nebo hluboce zmrazená drůbež třídy jakosti A nesmí vykazovat žádné stopy po spálení mrazem mimo těch, jež jsou nahodilé, malé a nenápadné a nejsou na prsou a stehnech.
Více informací od odborníků o kvalitních potravinách najdete na našem webu, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i nápaditými recepty.
Už jste se podívali na naše edukativní video o kuřecím mase? Pokud ne, níže se na něj mrkněte.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?