Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
12. 01. 2018
I když se již mnohokrát psalo, že v drůbežím mase není možné najít růstové hormony nebo antibiotika, stín pochybností u některých lidí stále přetrvává. Spotřebitelé mají často obavu, zda maso, mléko nebo vejce neobsahují růstové hormony nebo antibiotika ze zvířat, z nichž pochází. Představují si, že tyto látky jsou kuřatům podávány pro rychlý růst a tím pronikají i do masa. Tak tomu ale není. Za tímto mýtem stojí dost možná marketingový nebo obchodní tah.
Co se týká růstových hormonů, jejich použití je v rámci EU již několik let zakázáno a pravidelně kontrolováno dozorovými orgány (státní veterinární inspekce apod.). V případě antibiotik je zde udělena pochopitelná výjimka k použití. Ta se vztahuje k případu, že je zvíře nemocné. „Lze je tedy podat jen k léčebným účelům. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období se nesmí kuřata dodávat na porážku,“ objasňuje ožehavé téma MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků.
Stejně je tomu i u kuřat z BIO chovů. I těm smějí být z léčebného důvodu podána antibiotika. Taková kuřata už pod štítkem BIO v obchodech ale nenajdete. Vyléčená kuřata již nesmí toto označení nést.
Podivujete se nad tím, jak dokáží kuřata tak rychle vyrůst? Odpověď je nasnadě. Pokud jste vy nebo známí z vesnice chovali pár kuřat, valnou součástí jejich menu byly určitě i zbytky z kuchyně. To však neplatí pro velkochovy. Kratší doba výkrmu drůbeže (kuřat, krůt apod.) je dána genetickými předpoklady zvířete a také vyváženým krmivem. Stále se zdokonalující krmné směsi obsahují všechny potřebné živiny, minerální látky a vitaminy k optimálnímu růstu.
Zajímají vás informace o kvalitních potravinách a jak je vybrat? Čtete web www.akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?