Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
19. 02. 2018
Kuřecí je bezesporu jedním z nejoblíbenějších druhů mas na světě. A to z důvodů lehké stravitelnosti, snadné přípravy i nízké ceny. Ruku v ruce s tím ale existují i obavy ze zdravotních rizik. Jaké podmínky musí být splněny, abychom mohli v klidu kupovat kvalitní a zdravotně nezávadné kuřecí maso?
Aby bylo dosaženo zdravotní bezpečnosti kuřecího masa, je celá produkce a zpracování v České republice pod neustálým veterinárním dozorem. Dalším opatřením, jak zabránit zavlečení možné nákazy, je chov v uzavřených halách. Ten téměř vylučuje styk s venkovním prostředím. Před samotnou dodávkou zvířat na jatka (nejpozději 24 hodin předem) je pro všechny chovatele povinností zasílat informace o zdravotním stavu všech jatečných zvířat. Ve schválených jatkách je poté přítomen úřední veterinární lékař, a to po celou dobu – od poražení kuřat až po výrobu hotového výrobku. Eliminuje se tím tedy nebezpečí, že by mohlo dojít ke zpracování drůbeže s příznaky jakékoli nákazy, nemoci nebo kontaminace.
Více o kvalitních potravinách se dozvíte na našem webu. Pokud rádi vaříte, vyzkoušejte některý z našich receptů.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?