Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
29. 01. 2018
Maso je nedílnou součástí našeho jídelníčku. Tělu dodává potřebné bílkoviny, vitaminy a minerály. Největším skokanem roku mezi masy se stalo drůbeží. Svoji oblíbenost si našlo mezi zastánci lehké a zdravé stravy a často bývá doporučováno výživovými poradci. Drůbeží maso si může dopřát ale každý. O tom, že si našlo cestu do našich kuchyní, svědčí neustále rostoucí spotřeba.
V roce 2015 byla spotřeba drůbežího masa v ČR na úrovni 26 kg na jednoho obyvatele a v roce 2016 dosáhla úrovně téměř 27 kg. A není vyloučené, že se spotřeba kuřecího masa v příštím roce ještě navýší.
Vybírejte pečlivě
Při nákupu drůbežího masa se neřiďte pouze cenou. Kritériem výběru by měl být i výrobce. Není výjimkou, že na českých pultech najdete i drůbeží maso z dovozu. Což není na překážku. Pozor si ale dejte na způsob jeho zpracování. Největší podíl dováženého drůbežího masa je z Polska. Současně roste i vývoz drůbežího masa a nejčastěji směřuje na Slovensko. Výroba v ČR saturuje náš trh z cca 60 %, dovoz asi ze 40 %.
„Dovážené drůbeží maso mnohdy není nejkvalitnější, může být např. chlazeno vodou a v mase je pak vyšší množství absorbované vody, za kterou spotřebitel platí cenu jako za maso. Při dovozu ze třetích zemí (např. Brazílie) může být drůbež krmena masokostní moučkou a nemusí být splněny náročné požadavky na welfare kuřat při chovu. V případě českých kuřat to není možné, protože se dodržují právní předpisy ČR a EU a jejich plnění se pravidelně kontroluje,“ vysvětluje odborník MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků.
Více informací o kvalitních potravinách najdete na našem webu, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i nápaditými recepty.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?