Zájem o kuřecí maso stále roste
03. 02. 2020
Jistě si pamatujete, že svého času neuniklo ostré kritice ani kuřecí maso. Nicméně časem napětí kolem tohoto druhu masa opadlo a lidé se k němu zase začali vracet. Proč? Zapojili totiž zdravý selský rozum a došlo jim, že má v jejich jídelníčku své místo. A to nejen díky jeho vysokému obsahu bílkovin a nízkému množství kalorií.
Obliba kuřecího masa, jehož roční spotřeba v Česku za rok 2018 byla 27,3 kg na osobu, stále roste. Kuřecí je vynikajícím zdrojem bílkovin. Má také nízkou energetickou hodnotu a výborné dietetické vlastnosti. Doporučuje se lidem v každém věku. Obsažené bílkoviny jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro syntézu bílkovin vlastního těla. Jedná se např. o bílkoviny tkání, svalů nebo enzymy, hormony a bílkoviny imunitního systému. V porovnání s ostatními druhy masa má kuře nižší obsah energie a současně nepatrné množství tuku (tuku v kuřecí prsní svalovině bez kůže je do 3 %, ve stehně do 7 %) a cholesterolu. Drůbeží tuk má navíc příznivé složení nenasycených mastných kyselin.
Jak vybírat kuřecí maso
Na etiketě nebo obalu výrobku musí být uveden název výrobku, údaj o třídě jakosti a také stavu, v jakém je kuřecí maso uváděno na trh. To znamená, zda se jedná o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou (u čerstvého kuřecího masa naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení). Určitě nesmí na obalu chybět údaje o podmínkách uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a také poražena. Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. Uvádění způsobu chovu v případě kuřecího masa je podle předpisů EU nepovinné. Jedná se např. o údaje o volném chovu kuřat nebo způsobu krmení (krmeno kukuřicí apod.).
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?